Rinne: Isoon kansanliikkeeseen mahtuu paljon puhetta

Tutkija: SDP:n kannatustilanne "jatkuvan kipupisteen" kriisi.

SDP:n eduskuntaryhmä on kokoontunut kesäkokoukseen kolhojen galluplukujen jälkimainingeissa. Karut kannatusluvut ovat synnyttäneet julkisuudessa poreilua puolueen, mutta myös puoluejohdon tilanteesta.

– SDP on iso kansanliike, tähän mahtuu paljon puhetta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi STT:lle kesäkokouksessa.

Rinne sanoi pyrkivänsä siihen, että SDP joka päivä pystyy lunastamaan kansalaisten luottamuksen.

– Puoli vuotta sitten sain ihan hyvän mandaatin SDP:n puheenjohtajan toimiin, Rinne sanoi.

Puolueen eduskuntaryhmä on tänään ja huomenna koolla puolueen perinteisillä kannatusalueilla Kouvolassa ja Kotkassa.

Viime viikolla julkaistussa Ylen gallupissa SDP:n kannatus putosi enemmän kuin millään muulla puolueella, 2,6 prosenttiyksikköä. Kannatuskyselyssä neljänneksi jääneen SDP:n kannatus oli nyt 15,9 prosenttia. Samaisessa gallupissa vihreät porskutti Suomen toiseksi suosituimpana puolueena.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kuvaa SDP:n kannatustilannetta "jatkuvan kipupisteen" kriisiksi.

– Siellähän on jo näkyvistä asemista puhuttu, että jos muutosta ei tapahdu, niin sitten pitää puoluejohdon asemaa arvioida uudelleen, Jokisipilä sanoo.

Antti Rinne valittiin alkuvuodesta SDP:n puheenjohtajaksi jatkokaudelle.

Jokisipilän mukaan on puolueen sisäisen analyysin paikka, mitä tässä vielä voi tehdä.

– Sanoisin, että se on paljon syvempi kriisi SDP:llä, kuin että se liittyisi pelkästään puheenjohtajan henkilöön suoranaisesti. En tiedä, olisiko kukaan voinut onnistua tuossa paikassa, jossa ensiksi Jutta Urpilainen ja sitten Rinne ovat olleen, Jokisipilä sanoo.

Hänen mukaansa kyse on isommasta uudistamisen tarpeesta, jotta puolue pystyisi nuorempien sukupolvien keskuudessa tulemaan uskottavaksi vaihtoehdoksi. Kannatuskyselyissä SDP:n kannatus on ollut heikkoa erityisesti nuorissa ikäluokissa.

– Se on se iso kysymys, johon pitäisi pystyä vastaus löytämään. Jos se ei hallituksessakaan ole helppoa, niin oppositiossa se on tällaisessa tilanteessa entistä hankalampaa, Jokisipilä sanoo.

 

"Ainakaan poukkoilu ei ole fiksua"

 

Sosiaalidemokraattisen ajatushautomon Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander muistuttaa, että kukaan ei tiedä, minkälainen syksy on edessä.

– Jokaisen gallupin myötä ei voi tehdä strategisia uusia linjauksia, puoluekokouksesta on aikaa vain puoli vuotta. Jos halutaan selkeää identiteettiä, ainakaan poukkoilu ei ole fiksua. Itselle pitää ainakin olla identiteetti selvä, Majander sanoo.

Sosiaalidemokraattien tulevaisuuden lääkkeitä on etsitty jo pitkään niin Suomessa kuin Euroopassa.

Majander sanoo tottuneensa kuvaamaan tilannetta sanalla neuvottomuus.

– Eli miten nykyaikaisen globaalin talouden maailmassa sosiaalidemokraattinen yhteiskuntavisio toteutetaan.

Majanderin mukaan puolueet eivät ole löytäneet siihen ratkaisua oikein missään maassa Euroopassa.

– Economist-lehdessä oli aikanaan, että sosiaalidemokraattien lippulaiva on Malta ja ehkä tällä hetkellä Portugalissa on onnistuttu sosiaalidemokraattisella hallitusjohdolla saamaan hyvää asetelmaa aikaan, mutta eiväthän nämä maat todellakaan ole perinteisiä Euroopan politiikan suunnannäyttäjiä, Majander sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Demarivaikuttaja Reijo Laitinen: Antti Rinteen kasvoilla ei nousta

SDP:n Rinne: Reunaehtojen toteutuessa tiedustelu-uudistusten nopea toteuttaminen suomalaisten etu