Rinne: Tänään viimeinen neuvottelupäivä, hallitusohjelmasta tiedotetaan ensi viikolla

"Salkkujaosta keskustellaan viikonloppuna".

Tänään on hallitusneuvottelujen viimeinen neuvottelupäivä, arvioi hallitusneuvottelujen vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Hallitusohjelmasta tiedotetaan Rinteen mukaan kuitenkin vasta ensi viikolla.

– Muutamia asioita on vielä auki, en yksilöi niitä, Rinne sanoi toimittajille Säätytalolla.

Rinteen mukaan tulevat hallituspuolueet keskustelevat viikonlopun aikana hallituksen salkkujaosta. Hän ei suostunut kommentoimaan tulevan hallituksen ministerien määrää.

Säätytalolle hallitusneuvotteluihin saapunut RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei osannut vielä arvioida, saadaanko hallitusohjelma tänään valmiiksi. Henrikssonin mukaan neuvotteluissa on auki vielä muutama isompi asia.

 Rinne sanoi keskiviikkona, että neuvottelujen kahdeksasta ryhmäkokonaisuudesta kuusi oli valmiina. Helatorstaina hallitusneuvotteluja ei käyty.

Salkkuspekulaatioita piisaa

Hallitusta rakentavat SDP:n johdolla keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi viime viikolla, että hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden kesken vallitsee yksimielisyys siitä, että uuteen hallitukseen tulisi 18 ministeriä.

Julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan SDP saisi seitsemän ministerinsalkkua, keskusta viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja RKP yhden salkun.

Salkkujen kantajista on esitetty runsaasti spekulaatiota, mutta ennakkoarviointia mutkistaa muun muassa keskustan tuleva puheenjohtajanvaihdos, kun Juha Sipilä luopuu puheenjohtajuudesta syyskuussa.

Valtiovarainministerin salkun on arvioitu päätyvän hallituksen toiseksi suurimman puolueen eli keskustan puheenjohtajalle, mutta on epäselvää, onko Sipilä valmis ottamaan salkun kantaakseen muutamaksi kuukaudeksi ennen puheenjohtajavaihdosta.

Ulkoministerin salkun on puolestaan arvioitu päätyvän kolmanneksi suurimmalle hallituspuolueelle eli vihreille, joista todennäköisimpänä ulkoministerinä on pidetty puheenjohtaja Haavistoa.

Muita todennäköisiä ministereitä ovat muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja RKP:n Henriksson.

Tuntuvia menolisäyksiä

Tulevasta hallitusohjelmasta on tihkunut julkisuuteen jonkin verran yksityiskohtia. Tällä viikolla on esimerkiksi vahvistunut, että tuleva hallitus lisäisi pysyviä menoja reilulla 1,2 miljardilla eurolla.

Menolisäykset katetaan Rinteen mukaan työllisyystoimilla, veroelementeillä ja uudelleenkohdennuksilla.

Veronkorotuksia on tulossa nettona noin 700 miljoonaa euroa. Rinteen mukaan kokonaisuuteen sisältyy myös veronkevennyksiä, mutta hän ei avannut verotukseen liittyviä yksityiskohtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puheenjohtajat palaavat neuvottelupöytään Säätytalolle – Rinne arvioinut, että hallitusohjelma paketissa tänään

Uusimmat

Kotimaa

Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

Yksimielinen päätös: Petäjävedellä sisäinen tarkastus kunnanjohtajan matkalaskuepäselvyyksistä

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan

27 hiehoa yhä karkuteillä Leivonmäen kansallispuistossa – hiekkamontulle saarrettu lauma pääsi jälleen karkuun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.