Rinne: Tänään viimeinen neuvottelupäivä, hallitusohjelmasta tiedotetaan ensi viikolla

"Salkkujaosta keskustellaan viikonloppuna".

Tänään on hallitusneuvottelujen viimeinen neuvottelupäivä, arvioi hallitusneuvottelujen vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Hallitusohjelmasta tiedotetaan Rinteen mukaan kuitenkin vasta ensi viikolla.

– Muutamia asioita on vielä auki, en yksilöi niitä, Rinne sanoi toimittajille Säätytalolla.

Rinteen mukaan tulevat hallituspuolueet keskustelevat viikonlopun aikana hallituksen salkkujaosta. Hän ei suostunut kommentoimaan tulevan hallituksen ministerien määrää.

Säätytalolle hallitusneuvotteluihin saapunut RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei osannut vielä arvioida, saadaanko hallitusohjelma tänään valmiiksi. Henrikssonin mukaan neuvotteluissa on auki vielä muutama isompi asia.

 Rinne sanoi keskiviikkona, että neuvottelujen kahdeksasta ryhmäkokonaisuudesta kuusi oli valmiina. Helatorstaina hallitusneuvotteluja ei käyty.

Salkkuspekulaatioita piisaa

Hallitusta rakentavat SDP:n johdolla keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi viime viikolla, että hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden kesken vallitsee yksimielisyys siitä, että uuteen hallitukseen tulisi 18 ministeriä.

Julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan SDP saisi seitsemän ministerinsalkkua, keskusta viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja RKP yhden salkun.

Salkkujen kantajista on esitetty runsaasti spekulaatiota, mutta ennakkoarviointia mutkistaa muun muassa keskustan tuleva puheenjohtajanvaihdos, kun Juha Sipilä luopuu puheenjohtajuudesta syyskuussa.

Valtiovarainministerin salkun on arvioitu päätyvän hallituksen toiseksi suurimman puolueen eli keskustan puheenjohtajalle, mutta on epäselvää, onko Sipilä valmis ottamaan salkun kantaakseen muutamaksi kuukaudeksi ennen puheenjohtajavaihdosta.

Ulkoministerin salkun on puolestaan arvioitu päätyvän kolmanneksi suurimmalle hallituspuolueelle eli vihreille, joista todennäköisimpänä ulkoministerinä on pidetty puheenjohtaja Haavistoa.

Muita todennäköisiä ministereitä ovat muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja RKP:n Henriksson.

Tuntuvia menolisäyksiä

Tulevasta hallitusohjelmasta on tihkunut julkisuuteen jonkin verran yksityiskohtia. Tällä viikolla on esimerkiksi vahvistunut, että tuleva hallitus lisäisi pysyviä menoja reilulla 1,2 miljardilla eurolla.

Menolisäykset katetaan Rinteen mukaan työllisyystoimilla, veroelementeillä ja uudelleenkohdennuksilla.

Veronkorotuksia on tulossa nettona noin 700 miljoonaa euroa. Rinteen mukaan kokonaisuuteen sisältyy myös veronkevennyksiä, mutta hän ei avannut verotukseen liittyviä yksityiskohtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puheenjohtajat palaavat neuvottelupöytään Säätytalolle – Rinne arvioinut, että hallitusohjelma paketissa tänään