Rinne näyttää säästävän hallitusneuvotteluissa vaikeat kysymykset viimeiseksi: ensin puhutaan vain toiveista ilman taloudellisia rajoituksia

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään tilannekuvien kohdentamisella kahdeksassa neuvottelupöydässä. SDP:n Antti Rinne kuvailee keskustelujen edenneen jouhevasti.

–  Minusta näyttää hyvältä. Aikataulu näyttää edelleenkin kulkevan juuri sillä tavalla kuin on suunniteltu, Rinne kommentoi aamulla.

Säätytalolla sopuisa tunnelma jatkunee vielä jonkin aikaa, sillä tilannekuvan valmistuttua neuvottelijat pääsevät puhumaan tavoitteista ja toiveista ilman taloudellisia rajoitteita.

Rinteen mukaan vasta luovuuden herättelyn jälkeen neuvotteluissa aletaan painottaa taloudellisia realiteetteja ja sovittelemaan puolueiden erilaisia poliittisia tavoitteita.

–  Olen pyytänyt keinoissa laittamaan tärkeysjärjestykseen asioita myös hintalapun kanssa, niin että pysytään taloudellisissa raameissa, Rinne sanoi.

Rinteen hahmottelema etenemisjärjestys tarkoittanee sitä, että neuvottelujen kimuranteimmat vaiheet nähdään vasta myöhemmin. Puolueilla nimittäin riittää soviteltavaa esimerkiksi ilmasto- ja verolinjauksissaan.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto pohti aamulla, että ilmiöpohjaisessa etenemisessä voi olla osin vaikea hahmottaa, mikä asia kuuluu mihinkin pöytään.

–  Varmaan työn edetessä voi tulla sellaista, että samaa asiaa käsitellään eri ryhmissä ja täytyy vähän sovitella puheenjohtajien kesken ja jakaa sitä, mistä tekstiä tuotetaan, Haavisto sanoi.

Rinteen tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi valmis jo kahden viikon kuluttua ja uusi hallitus pääsisi aloittelemaan työtään kesäkuun alussa.

Rinne pitäytyy lobbarikannassaan

Neuvotteluja käydään kahdeksassa isossa pöydässä, jotka on nimetty samoin otsikoin kuin Rinteen hallitustunnustelijan kysymykset. Ensi viikolla niiden rinnalla työnsä aloittavat pienemmät neuvotteluryhmät.

Jokaisessa suuressa neuvottelupöydässä istuu kaksi edustajaa kustakin puolueesta. Puolueet ovat valinneet edustajikseen muitakin kuin eduskunnasta tuttuja poliitikkoja, mikä on herättänyt julkista nurinaa.

Esimerkiksi SDP on nimennyt työmarkkinoita käsittelevään pöytään yhdeksi edustajakseen SAK:n johtajan Saana Siekkisen.

Rinne ei näe tässä ristiriitaa aiempiin puheisiin, kun hän on korostanut sitä, että Säätytalolle lobbarit pääsevät vain kutsuttuina.

–  Puolueet arvioivat itse, ketkä he valitsevat edustajikseen neuvottelupöytään, Rinne korosti.

–  Täällä ei tule juoksemaan lobbareita tämän neuvotteluprosessin aikana, muuta kuin näiden neuvotteluryhmien pyynnöstä.

Neuvottelijoita otettu laajalla kammalla

Vihreät on ottanut neuvottelijoikseen esimerkiksi vaikuttajaviestintään erikoistuneen osakkaan Elina Moision, joka on kaupunginvaltuutettu Helsingissä ja entinen erityisavustaja.

Vihreiden Haavisto kertoo, että vihreät ottivat neuvottelujoukkoihinsa mukaan hyvin laajalla kammalla ihmisiä, joilla on vahva poliittinen kokemus.

Haavisto huomauttaa, että puolueiden puheenjohtajat kävivät läpi sitä, millaisessa asemassa neuvottelijat voivat olla.

–  Olemme nimenomaan lähteneet siitä, että lobbaaminen jonkin tietyn organisaation eteen ei ole mahdollista, Haavisto vakuuttaa.

Rinne kauppasodasta: Tilanne karkaamassa käsistä, Euroopan otettava johtajuutta

Rinne kommentoi hallitusneuvottelujen tauolla myös Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan tilannetta.

–  Tämä on vaarallinen tilanne kaupan näkökulmasta. Euroopan täytyy nyt ottaa sellaista johtajuutta, jolla saadaan sääntöperustainen maailma myös vapaakaupan suhteen vahvistumaan. Tässä on tilanne karkaamassa käsistä, jos tällä tavalla Yhdysvallat-Kiina -akselilla toimitaan, Rinne sanoi.

Yhdysvaltalaisviestimien mukaan presidentti Donald Trumpin uhkaamat tullikorotukset ovat tulleet aamulla voimaan. Asiasta uutisoi muun muassa Wall Street Journal.

Rinteen mukaan nyt täytyy ottaa viisaan järki käteen ja miettiä, millä tavalla pystytään välttämään kauppasodan leviäminen Yhdysvaltain ja Euroopan väliseksi.

–  Tässä ovat nyt hyvät neuvot kalliit ja eurooppalaisten on otettava johtajuutta näissä asioissa.

Hallitusneuvotteluihin tilanne ei Rinteen mukaan suoraan vaikuta, mutta hän sanoo sen vaikuttavan siihen, miten Suomi tulee hoitamaan EU-puheenjohtajuuskauttaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän keskustaan tulossa iso kulttuuriuudistus: "Käänteentekevin sitten Kävelykadun perustamisen"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus "ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Uusia kutsuja Linnan juhliin: "Melkoisesti säikähdin"

Asukkaan ripeä toiminta pelasti keittiön vaurioilta, kun astianpesukone syttyi palamaan – tietäisitkö sinä, mitä vastaavassa tilanteessa pitää tehdä?

Jyväskylä isännöi Ahtisaari-päiviä ensimmäistä kertaa – torstaina KSML.fi:ssä suora lähetys Arto Nybergin vetämästä keskustelutilaisuudesta

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.