Rinne syyttää hallitusta kiristämisestä: "Näyttää sanelulta"

Pääministeri Juha Sipilän yhteiskuntasopimuksesta on tullut kiristysruuvi, josta yhteisymmärryksen hakeminen on kaukana, syyttää SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinne sanoi eduskunnan hallitusohjelmakeskustelussa, että hallituksen toiminta näyttää sanelulta, jolla ei ole mitään tekemistä sopimisen kanssa.

Rinteen mukaan porvarihallitus vaarantaa yhteiskuntarauhaa uhkaamalla lapsiperheitä, opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä mittavilla leikkauksilla, jos palkanalennuksiin tai työajan pidentämiseen ei suostuta.

Oppositiojohtajan mukaan työntekijän koeajan pidentäminen ja määräaikaisuuksien helpottaminen lisäävät turvattomuutta työssä olevilla ihmisillä.

– Kaikki tämä tapahtuu ilman edes vuoropuhelua työmarkkinaosapuolten kanssa, puhumattakaan kolmikantaisesta valmistelusta, Rinne paheksui. Hänen mukaansa porvarihallituksen puolueet ovat hylänneet yhteistyön ja konsensuksen suomalaisten työmarkkinoiden kehittämisessä.

Rinteen mukaan SDP on kuitenkin valmis tukemaan laajapohjaisen sopimisen varaan rakentuvaa yhteisymmärrystä viennin kilpailukyvyn turvaamiseksi ja tuottavuuskehityksen vahvistamiseksi. Edellytyksenä on, että sanelusta, kiristyksestä ja uhkailusta luovutaan ja luottamus työelämäasioissa palautetaan.

Rinteen mukaan hallitus vaarantaa suomalaisen koulutusjärjestelmän ja kurittaa leikkauksillaan köyhimpiä.

– Näyttää siltä, että Sipilän porvarihallitus pakottaa pienituloiset eläkeläiset valitsemaan joko ruuan tai lääkkeiden väliltä. Mikä olisi teidän valintanne, jos olisitte tässä tilanteessa, arvon pääministeri Sipilä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kolumni: Tulevan insinöörin ajatuksia – "Usein törmään ihmettelyyn, kuinka naisena pärjää kaikkien miesten keskellä"

Yön uutiskooste: USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia, Unicefin raportti: Joka kolmas pikkulapsi on aliravittu

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen jäsenet kokevat olevansa valtapelin uhreja – "Meidät olisi erotettu, vaikka olisimme tehneet millaisia päätöksiä tahansa"

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Etelää myöten on pakastunut – kylmintä oli yöllä Enontekiöllä

Uutissuomalainen: Hallitus kokoaa syksyllä komiteat pohtimaan esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta ja maakuntien verotusoikeutta

Vaikuttajat kootaan pohtimaan yhteiskuntaa armeijasta syntyvyyteen – nämä komiteat aikovat uudistaa Suomen

Vaikeiden keskusteluiden asiantuntija Helena Åhman palaa vieläkin joskus siihen keskusteluun, jossa jähmettyi kymmenen vuotta sitten – nykyään hän tietää, miten olisi kannattanut toimia

Presidentti Niinistö vierailulle Etiopiaan – tapaa maan presidentin sekä tuoreen rauhannobelistin

Turkuun tulee pormestari – pormestarimalli käyttöön viimeistään 2021

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.