Rinne uskoo yhä hallitusohjelman valmistuvan tällä viikolla

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd.) arvioi yhä, että hallitusohjelma valmistuu tällä viikolla. Hänen mielestään neuvotteluita käyvien puolueiden puheenjohtajat edistyivät eilen merkittävästi talous- ja verotuskysymyksissä, ja työ jatkuu tänään.

Tarkoitus on, että puheenjohtajat antavat neuvottelupöytiin tänään talouslinjat, joiden pohjalta ne alkavat työstää hallitusohjelman asioita.

–  Huomenna neuvottelupöydät aloittavat annettujen ohjeiden perusteella taloutta rakentamaan, Rinne muotoili saapuessaan Helsingin Säätytaloon.

Hän ei usko EU-vaalien tuloksen vaikuttavan millään tavalla hallitusneuvotteluihin, koska tulos oli odotetun kaltainen.

Myöskään vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ei usko vihreiden vaatimusten hallitusneuvotteluissa kasvavan, vaikka puolue sai EU-vaaleissa historiallisen suuren voiton.

–  Hallitusneuvotteluita käydään eduskuntavaalituloksen pohjalta, mutta tunnelma varmaan on meidän neuvotteluryhmässä hyvä. Hallitusneuvotteluihin osallistuminen ei ole ainakaan syönyt kannatusta, hän arvioi.

Kaikilla hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla ei mennyt vaaleissa yhtä hyvin kuin vihreillä. Keskusta kärsi jättitappion ja menetti paikan europarlamentissa.

Haavisto kertoo, että vaalituloksen vaikutusta neuvotteluiden ilmapiiriin mietittiin eri puolueiden kesken jo ennen vaaleja.

–  Saattaa se eurovaalitulos pääkopassa eri puolueissa mietityttää, mutta sehän ei muuta voimasuhteita näissä neuvotteluissa eikä eduskunnassa.

Haavisto on käynyt kahdenkeskisiä neuvotteluita etenkin keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa, sillä puolueilla on riittänyt erimielisyyksiä muun muassa metsähakkuista ja turpeen käytöstä.

–  Olemme puheväleissä vielä, hän luonnehti keskustelujen antia.

RKP:n asema on vakaa ja vihreät hyvällä tuulella

RKP:n Anna-Maja Henriksson arvelee, että EU-vaalien tuloksella voi olla jonkinlaista merkitystä hallitusneuvotteluiden tunnelmassa, mutta sitä ei pidä liioitella.

–  Ainakin meidän osalta sellaista merkitystä, että meidän asema on vakaa, ja varmasti Pekka Haavisto ja vihreät ovat hyvällä tuulella tänään, Henriksson naurahti.

Henriksson toivoo, että tämän viikon lopulla tulee valmista, "mutta mikään ei ole valmista ennen kuin kaikki on valmista", hän muistutti.

–  Tulevat päivät ovat ratkaisevia.

Puheenjohtajapöydässä niin ikään istuva vasemmistoliiton Li Andersson kiiruhti neuvotteluihin kommentoimatta.

Nainen ja mies komissaariehdokkaiksi?

Rinne on valmis harkitsemaan sekä naisen että miehen asettamista Suomen komissaariehdokkaiksi.

–  Sekin on yksi vaihtoehto, hän sanoi.

Suomessa on ollut tapana, että pääministeripuolue asettaa komissaariehdokkaan. Todennäköinen pääministeri Rinne on ollut sitä mieltä, että Suomen komissaariehdokkaan pitäisi olla nainen. SDP:n Eero Heinäluoma oli kuitenkin EU-vaalien äänikuningas lähes 130  000 äänellä.

Rinteen ajatuksiin Suomen komissaariehdokkaasta vaalimenestys ei sinänsä vaikuta.

–  Komissaarikysymys on nimityskysymys, ja sitä mietitään siitä kontekstista.

Heinäluoma on ollut sitä mieltä, että eri maiden olisi syytä asettaa sekä nais- että miesehdokas.

SDP:n vahvoiksi ehdokkaiksi on Heinäluoman lisäksi veikkailtu lähes 70  000 ääntä eurovaaleissa kerännyttä meppiä Miapetra Kumpula-Natria ja entistä puolueen puheenjohtajaa Jutta Urpilaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Janakkalassa

Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein tekniikkaan – ”todisteita Huawein laitteisiin liittyvistä tietoturvariskeistä ei ole esitetty”

Ihminen jäi junan alle Jyväskylässä – rataliikenne Jyväskylän ja Jämsän välillä jatkuu

Yön uutiskooste: Puolueet vastaavat tänään Antti Rinteen kysymyksiin, itsenäisyyspäivän mielenosoitusten kiinniotetuista suurin osa päästetty vapaaksi, Ericssonille miljardisakot

Kirjailija Hannele Huovi vei Linnaan erikoisia terveisiä – "Etiketti on tärkeää, karhutkin sen tietävät"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.