Rinteen jakamat hallituskortit pääosin kelpaavat Keski-Suomessa – Anne Kalmari väläyttää keskustalle vielä oppositiota, jos puolue ajetaan nurkkaan

Keskustan keskisuomalaisista kansanedustajista pisimpään eduskunnassa vaikuttanut Anne Kalmari totesi keskiviikkona, että keskustan tie vie hallitusneuvotteluista oppositioon, mikäli puoluetta vaaditaan luopumaan hallitusneuvotteluihin asettamistaan kynnyskysymyksistä.

– Vaikka itselläni ei mitään hallituskiimaa ollut, niin yhdyin siihen valtaosaan porukastamme, joka katsoi, että nämä kortit kannattaa katsoa, Kalmari totesi hallitusneuvotteluista.

Neljännen kauden kansanedustajana sekä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana Kalmari on tarvittaessa valmis ministerivastuuseen.

Maa- ja metsätalousministerin salkun lisäksi Kalmaria kiinnostavat aluekehitys, liikenne ja viestintä.

– Aina ollaan valmiina, joskin tämä ministerikysymys on juuri nyt ennenaikaista, kivijärveläinen Kalmari totesi.

Kalmari arvioi, että hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne valitsi kokoomuksen sijaan keskustan talouskysymysten vuoksi.

– Uskon, että Rinne valitsi meidät, koska tällä kokoonpanolla hänen on helpompi tehdä politiikkaa, joka ei suosi pääasiassa vain hyvätuloisia.

Kalmari myös odottaa, että niin kutsuttu kansanrintamahallitus kykenee välttämään vastakkainasettelua kaupunkien ja maaseudun välillä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa aluepolitiikan ja koko maan kehittämisen korostamista sekä luonnonvarasektorin arvostamista, Kalmari luetteli.

SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen oli tyytyväinen siitä, että Rinne valitsi neuvottelukumppaniksi keskustan kokoomuksen ja perussuomalaisten sijaan.

– Isoista puolueista keskusta on meille paras kumppani, jonka kanssa voimme muuttaa neljän vuoden aikana meille tärkeitä asioita kuten eläkeläisten ja lapsiperheiden asemaa sekä tehdä sote-uudistuksen, jämsäläinen Rantanen totesi.

Hän luottaa, että hallitus syntyy Rinteen esittämältä pohjalta.

– Ainakin lähtökohdat hallitukselle ovat helpommat tällä kokoonpanolla, Piritta Rantanen sanoi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto varoittaa, että jokainen hallitukseen tyrkyllä oleva puolue joutunee myöntymään kompromisseihin sopuisan lopputuloksen varmistamiseksi.

– Kansanrintamahallituksella on äänestäjien enemmistön tahto takanaan, ja mukana on myös vaalivoittajia, äänekoskelainen Kautto totesi.

SDP-vetoiseen hallitukseen ovat tyrkyllä keskustan lisäksi vihreät, vasemmistoliito ja RKP.

– Kokoomuksen kanssa olisi tullut vaikeuksia sovittaa yhteen talous- ja työllisyyspolitiikan tavoitteita, Kautto sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kertoi olevansa samaan aikaan sekä pettynyt että helpottunut puolueensa oppositiotaipaleesta.

– Helpottunut siinä mielessä, että omatuntomme on puhdas, sillä emme antaneet periksi hallitustunnusteluissa meille tärkeistä asioista.

Wallinheimo ennustaa, että syntyessään Rinteen johtama kansanrintamahallitus aiheuttanee toimillaan kokonaisveroasteen nousun. Wallinheimo arvioi myös, että Rinteen hallitus ajanee veronkorotuksia yrittäjille ja uudistuksensa hallitus rahoittaisi pitkälti velkarahalla.

– Emme saisi velkaantua, koska pitää olla talouspuskureita globaalin talousshokin varalta, jyväskyläläinen Wallinheimo totesi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .