Risikko: Valinnanvapauslain ongelmat ovat olleet tiedossa ja niitä korjataan

Hänen mukaansa lakiluonnos jouduttiin aikataulusyistä lähettämään lausunnoille ennen kuin ongelmat saatiin korjattua.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo tienneensä sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauslakiin liittyvistä ongelmista jo ennen kuin se lähetettiin lausunnoille. Hänen mukaansa lakiluonnos jouduttiin aikataulusyistä lähettämään lausunnoille ennen kuin ongelmat saatiin korjattua. Risikko sanoo, että töitä on tehty koko ajan niiden korjaamiseksi.

– Yhdenvertaisuusasiat, integraatio ja sujuvat palvelukokonaisuudet ovat ne, joita hiotaan. Olen alan ihmisenäkin ehdottomasti sitä mieltä, että ne pitää korjata, Risikko sanoi STT:lle.

Risikko kertoo olevansa vakuuttunut, että luonnoksen ongelmat saadaan ratkaistua.

– Meidän pitää huolehtia siitä, että yhdenvertaisuus toteutuu. Itse olen myös sitä mieltä, että mallin monimutkaisuutta pitää korjata. Lisäksi pitää oikeasti saada niitä palvelukokonaisuuksia. Nyt me aika paljon puhumme siitä, että minkä putiikin oven sinä avaat, kun meidän pitää miettiä palvelukokonaisuuksia ja integroituja palvelujärjestelmiä.

Risikko sanoo olevansa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että valinnanvapauslaki pitää saada yhtä aikaa muiden sote-lakien kanssa eduskuntaan siitä syystä, että eduskunnan pitää pystyä katsomaan kokonaisuutta.

– Järjestämislaki ja maakuntalaki ja valinnanvapauslaki ovat kokonaisuus. Eduskunnan pitää nähdä ne kaikki, että he pystyvät ottamaan kokonaisuuteen kantaa. Miten voi ottaa kalustoon kantaa, jos ylähampaat puuttuvat?