Risikko: Yleinen asumistuki epäoikeudenmukainen

Nykyinen, asunnon ikään sidottu yleinen asumistuki on peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan epäoikeudenmukainen. Sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelema Risikko pitää tukea myös liian alhaisena.

Yli 30 vuoden takaisen lain mukaan asumistuen taso määräytyy vuokra-asunnon iän perusteella. Vuokrien taso sen sijaan on eniten riippuvainen asunnon sijainnista. Nykyjärjestelmä voi siis antaa alhaisen tuen keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan asuntoon, jonka vuokra on todellisuudessa korkea.

Risikon mukaan kytkös asunnon iän ja tuen suuruuden väliltä tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti. Hänen mukaansa asiaan tullaan tarttumaan jo tämän vaalikauden aikana.

Yleinen asumistuki kuuluu sosiaaliturvan uudistamiskomitean uudistusta kaipaavien tukien listalle. Komitean tehtävä on muun muassa yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää.

Asumistuen hallinnointi siirtyi vuoden alussa ympäristöministeriöltä sosiaali- ja terveysministeriölle. Asumistuet myöntää ja maksaa Kansaneläkelaitos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.