Risikko sote-sovusta: Valinnanvapaus ei vähene aiemmista linjauksista, asiakassetelin rooli vahvistui

Valinnanvapaus on ollut kokoomukselle keskeinen tavoite sote-uudistuksessa.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan nyt saavutetun sovun myötä sote-uudistuksen osana oleva valinnanvapaus on toteutumassa vähintään samassa mitassa kuin aiemmissa linjauksissa. Risikon mukaan parannus ovat aiempaa selkeämmät linjaukset asiakasseteleistä. Valinnanvapaus on ollut kokoomukselle keskeinen tavoite sote-uudistuksessa.

Hallituksen valinnanvapauslinjaukset karahtivat kesällä kiville perustuslakivaliokunnassa.

– Perustuslakivaliokunnan edellytykset olivat itse asiassa tosi hyviä, koska esimerkiksi asiakassetelistä meidän piti nyt tarkkaan sanoa, mihin niitä annetaan. Saimme vahvennuttua asiakassetelin roolia ja nyt siitä tuli subjektiivinen oikeus, Risikko sanoi.

Hänen mukaansa se, mistä pitää tarjota asiakasseteli on sanottu nyt selkeästi.

– Maakunnalle ei jää niin paljon aprikointia, Risikko sanoi STT:lle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vahvisti blogikirjoituksessaan aiemmin tänään, että sote-palvelujen valinnanvapauden päälinjoista on päästy sopuun. Saarikon mukaan valinnanvapauslain luonnos on torstaina eduskuntaryhmien käsittelyssä.

Osana sote-uudistusta olevaa valinnanvapausmallia on nyt rustattu uusiksi perustuslakivaliokunnan antaman lausunnon perusteella. Valinnanvapaudella tarkoitetaan asiakkaan oikeutta valita itse, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja.

Perustuslakivaliokunnan tyrmäämän yhtiöittämispakon osalta linjattiin nyt, että maakunnilla ei ole velvoitetta yhtiöittää palvelujaan. Ne voivat sen kuitenkin halutessaan tehdä.

Maakunnalla on velvoite omaan liikelaitokseen.

– Maakunnalla on liikelaitos, jonka kautta se tuottaa palvelut, mutta sen ei tarvitse yhtiöittää erikseen yhtiöiksi näitä valinnanvapaus palveluita, Risikko sanoi.

Risikon mukaan läpinäkyvyyttä lisätään julkisen ja yksityisen sektorin välillä ja tuottajien välillä toisilla tavoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.