Risikko vetoaa irakilaisten pakkopalautusten tehostamiseksi

Sisäministeri toivoo, että EU-komissio voisi edistää jäsenmaiden ja Irakin välisten palautussopimusten syntymistä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vetoaa EU-komissioon, jotta lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet irakilaiset saadaan pois maasta unionin yhteisin keinoin. Risikko on lähettänyt asiasta 22.9. päivätyn kirjeen maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulokselle.

– Kiitän kirjeessä siitä, miten hyvin Euroopan unionissa on nyt ryhdytty ratkaisemaan hallitsematonta maahanmuuttoa. Mutta vetoan myös siihen, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden käännyttämistä voitaisiin tehostaa, Risikko sanoo Uutissuomalaiselle.

Risikko toivoo, että komissio voisi edistää jäsenmaiden ja Irakin kesken solmittavia palautussopimuksia. Euroopan unionin ja kolmansien maiden yhteistyöagenda on jo tuottanut Risikon mukaan hyviä tuloksia, mutta hän toivoo, että komissio patistaisi Irakia ottamaan vastuuta omista kansalaisistaan.

Poliisin palautusjonossa on tällä haavaa noin 1 400 turvapaikanhakijaa, joista reilut 800 on irakilaisia. Vuoden loppuun mennessä käännytyspäätöksen saaneita saattaa olla jo 5 000–6 000, kun hallinto-oikeuksista alkaa tulla lainvoimaisia päätöksiä valituksiin.

Irak ei halua vastentahtoisia kansalaisia

Risikon mukaan monella muullakin maalla on vaikeuksia käännyttää nimenomaan irakilaisia. Suomella ei ole Irakin kanssa samanlaista palautussopimusta kuin esimerkiksi Afganistanin kanssa, jonne käännytyksiä tehdään Suomesta tilauslennoilla.

Ilman sopimustakin turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa ja Irakiinkin palautetaan jatkuvasti yksittäisiä turvapaikanhakijoita kaupallisilla reittilennoilla. Irak ei suostu helposti ottamaan vastaan pakkopalautettavia, joten matkustusasiakirjojen saaminen on osoittautunut hitaaksi ja hankalaksi.

Ilman matkustusasiakirjoja ihmistä ei voi palauttaa kotimaahansakaan. Tähän ongelmaan Risikko haluaa saada Euroopan unionin yhteisen ratkaisun.

Sisäministeriö haluaisi tehdä vapaaehtoisesta paluusta entistä houkuttelevampaa, joten lähtökorvauksia nostettiin Irakin, Afganistanin ja Somalian osalta vastikään.

Neuvoteltu jo pitkään

Kaikkia palautuspäätöksen saaneita ei koskaan pystytä palauttamaan, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoo. Suomi on kuitenkin viime vuosina palauttanut 60–70 prosenttia kaikista palautuspäätöksen saaneista, kun vastaava luku Euroopan maissa on keskimäärin 40 prosenttia.

Paula Risikko allekirjoitti Afganistanin palautussopimuksen kesäkuussa 2016 ja samanlaisesta sopimuksesta Irakin kanssa on neuvoteltu jo vuodesta 2009 asti. Risikon mukaan tilanne sopimuksen suhteen ei näytä etenevän.

Ruotsilla on palautussopimus sekä Irakin että Afganistanin kanssa. Viime vuonna Ruotsin valtio hävisi käännyttämälleen irakilaisperheelle Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen päätyneessä tapauksessa, jossa perhe valitti Ruotsin maahanmuuttoviraston tekemästä käännytyspäätöksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.