Roaming-maksut eivät poistukaan suomalaisilta? Kännykkänetin käyttö EU-alueella halpenee silti

Operaattorit hakivat Viestintävirastolta poikkeuslupia roaming-sopimukseen.

Kaikki kolme isoa suomalaista teleoperaattoria ovat hakeneet helpotusta EU:n roaming-sopimukseen. Roaming-maksujen perimisen pitäisi päättyä EU-alueella 15. kesäkuuta. Samana päivänä Viestintävirasto antaa päätöksen siitä, voivatko Telia, Elisa ja DNA laskuttaa asiakkailtaan edelleen verkkovierailumaksuja EU- ja ETA-maiden sisällä.

– Päätöksiä voidaan tehdä vasta 15. päivä, kun sääntely tulee voimaan. Toki valmistelua tehdään koko ajan. Päätösluonnokset pyritään saamaan operaattoreille lausunnolle mahdollisimman pian, sanoo apulaisjohtaja Petri Makkonen Viestintävirastosta.

Vaikka poikkeusluvat myönnettäisiin, halpenee mobiilidatan käyttö joka tapauksessa, Makkonen muistuttaa.

– Hinnat laskevat joka tapauksessa roimasti tämänhetkisestä. Kun datasiirrossa säännelty hintakatto on nyt reilut 60 euroa gigatavu, se tulee putoamaan alle kymmeneen euroon.

Europarlamentissa asian esittelijänä toiminut Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on tyytyväinen hintojen laskuihin, vaikka roaming-maksut eivät kokonaan poistuisikaan.

– Kuluttaja voittaa joka tapauksessa. Mobiilidatan käyttö halpenee heti kesäkuussa 85 prosenttia. Matkustajien hintayllätykset jäävät historiaan.

Yksi voi tarjota ilmaisen, toinen ei

Petri Makkosen mielestä kuluttajaa saattaa hämmentää se, että EU:n suunnasta on koko ajan viestitty roaming-maksujen poistuvan kokonaan. Poikkeuslupamekanismi ei ole ollut yhtä vahvasti esillä, vaikka Suomen hallitus sitä voimakkaasti ajoikin.

Suomalaiset matkustavat ulkomaille enemmän kuin Suomeen matkustetaan. Kovan kilpailun takia suomalaiset kuluttajat ovat saaneet liittymänsä melko halvoilla ja hyvillä ehdoilla, esimerkiksi kiinteällä mobiilidatalla ilman datakattoa.

– Emme vielä tiedä, myöntääkö Viestintävirasto operaattoreille poikkeusluvat. Luvista huolimatta operaattorit voivat alkaa tarjota ilmaista roamingia. Esimerkiksi Telia tarjoaa uusiin liittymiinsä jo nyt parempaa ilmaista roamingia kuin EU:n vähimmäisvaatimukset edellyttävät, Kumpula-Natri sanoo.

Poikkeusluvat myönnetään vuodeksi kerrallaan. Kesäkuussa voikin olla tilanne, jossa joku operaattori saa vuoden kestävän poikkeuksen kerätä roaming-maksuja ja toinen ei.

– Mikäli osa operaattoreista alkaa tarjota ilmaista roamingia ja osa ei, aion ilman muuta vaihtaa liittymäni sellaiselle operaattorille, joka tarjoaa ilmaisen roamingin. Suosittelen kaikkia EU:ssa matkustavia suomalaisia tekemään samoin, Kumpula-Natri sanoo.

Makkonen kehottaa miettimään omaa tarvettaan ja roamingin merkitystä. Jos matkustaa EU-alueella, roamingilla on merkitystä. Jos taas matka suuntautuu useimmiten EU:n ulkopuolella, ei EU:n verkkovierailumaksuilla ole merkitystä liittymän valintaan.