"Roiseilla seksipuheilla" hämmentänyt professori ihmettelee kohua

Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto ei ymmärrä Pentinkulman päivissä pitämänsä luennon herättämää hämmennystä. Karkulehto esitelmöi Urjalassa pidetyn kirjallisuustapahtuman pääjuhlassa lauantaina.

Aamulehti kertoi lauantaina verkkosivuillaan, että Karkulehdon luennon seksipitoiset lainaukset kotimaisten naiskirjailijoiden teoksista olivat saaneet muutamat kävelemään tilaisuudesta ulos. Yleisössä istui myös kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.).

Karkulehto ei itse huomannut kenenkään poistuvan kesken luennon. Hän pitää tapauksen herättämää kohua ylilyöntinä.

–·Uskon, että ensimmäisenä lainaamani Pirjo Hassisen teksti on voinut niin sanotusti lyödä joiltakin hampaat kurkkuun. Luin seksuaalista väkivaltaa kuvailevan katkelman hänen teoksestaan Isänpäivä, Karkulehto kertoo.

Pentinkulman päivien teemana on tänä vuonna naiskirjallisuus. Sen valossa Karkulehto pitää erityisen koomisena sitä, että pelkkä naiskirjalijoiden tuotannon lukeminen herättää närää.

–·Hieman ihmettelen, jos kirjallisuustapahtumassa ei saa lukea ääneen kotimaista kirjallisuutta. Uskon myös, että ministerimme lukevat ja arvostavat eturivin naiskirjallisuutta.

Karkulehdon luento koostui kokonaisuudessaan noin kymmenestä katkelmasta. Siihen ei sisältynyt johdantoa tai muuta puhetta, sillä Karkulehdon tarkoituksena oli esitellä kotimaista naiskirjallisuutta antamalla teosten puhua puolestaan.

Osa lainatuista teksteistä ei ollut Karkulehdon mukaan sisällöltään eroottisia.

–·Epäonnista oli, ettei esitelmätilassa ollut tietokonetta. Minulla olisi ollut sitaattikollaasini tueksi powerpoint-diat, jotka olisivat voineet selventää viestiä, Karkulehto harmittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomessa 50 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL

Unkari vahvistaa paimenkirjeiden lähettämisen maan poikkeustilajärjestelyjä kritisoineille – "tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi"

Henkilöauto suistui tieltä ja törmäsi puihin Rautjärvellä, matkustaja kuoli

Lauantaina ei ilmi uusia koronatartuntoja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä

Idea Jyväsjärven täyttämisestä asunnoille nousi taas esiin – kaupunki ei tyrmää ideaa, vaikka asia ei olekaan nyt ajankohtainen

Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi

Väkivalta työllisti poliisia Keski-Suomessa: Nuorison joukkokokoontumisia ei tullut tietoon

Ohisalo STT:lle: Suomen kuusi suurinta kaupunkia tarvitsevat miljardin euron raideinvestointi- ja tukipaketin – Jyväskylä jäämässä seitsemäksi suurimpana ulkopuolelle

Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen

"Aina kun meillä on ongelmia, me otamme koiria" – suomalaiset innostuivat lemmikeistä, kuten laman kynnyksellä on tapana

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.