"Roiseilla seksipuheilla" hämmentänyt professori ihmettelee kohua

Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto ei ymmärrä Pentinkulman päivissä pitämänsä luennon herättämää hämmennystä. Karkulehto esitelmöi Urjalassa pidetyn kirjallisuustapahtuman pääjuhlassa lauantaina.

Aamulehti kertoi lauantaina verkkosivuillaan, että Karkulehdon luennon seksipitoiset lainaukset kotimaisten naiskirjailijoiden teoksista olivat saaneet muutamat kävelemään tilaisuudesta ulos. Yleisössä istui myös kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.).

Karkulehto ei itse huomannut kenenkään poistuvan kesken luennon. Hän pitää tapauksen herättämää kohua ylilyöntinä.

–·Uskon, että ensimmäisenä lainaamani Pirjo Hassisen teksti on voinut niin sanotusti lyödä joiltakin hampaat kurkkuun. Luin seksuaalista väkivaltaa kuvailevan katkelman hänen teoksestaan Isänpäivä, Karkulehto kertoo.

Pentinkulman päivien teemana on tänä vuonna naiskirjallisuus. Sen valossa Karkulehto pitää erityisen koomisena sitä, että pelkkä naiskirjalijoiden tuotannon lukeminen herättää närää.

–·Hieman ihmettelen, jos kirjallisuustapahtumassa ei saa lukea ääneen kotimaista kirjallisuutta. Uskon myös, että ministerimme lukevat ja arvostavat eturivin naiskirjallisuutta.

Karkulehdon luento koostui kokonaisuudessaan noin kymmenestä katkelmasta. Siihen ei sisältynyt johdantoa tai muuta puhetta, sillä Karkulehdon tarkoituksena oli esitellä kotimaista naiskirjallisuutta antamalla teosten puhua puolestaan.

Osa lainatuista teksteistä ei ollut Karkulehdon mukaan sisällöltään eroottisia.

–·Epäonnista oli, ettei esitelmätilassa ollut tietokonetta. Minulla olisi ollut sitaattikollaasini tueksi powerpoint-diat, jotka olisivat voineet selventää viestiä, Karkulehto harmittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.