Roopetar pitää mökkisaaret siistinä romusta – jätekeräys kulkee Pohjois-Päijänteellä kolmen vuoden välein

– Kiva kun taas tulitte, Laura Kaartinen huikkaa kääntäessään soutuveneensä kohti kotimökin laituria.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS) Roopetar-alus kerää kolmen vuoden välein Pohjois-Päijänteen mökkisaarissa ja satamissa tavallista kotitalousjätettä suurempaa romua. Perjantaina Jyväskylän Kalasaaressa päivystänyt alus keräsi todellisen sekajätekuorman, kun lähisaarien mökkeilijät kävivät tuomassa veneillään vanhoja romppeitaan. Mukaan mahtui muun muassa ruohonleikkuri, kattopeltiä, antenneja ja metallista rakennusjätettä.

Tänä vuonna mukaan otettiin ensimmäistä kertaa vaaralliseksi luokiteltavat jätteet, kuten vanhat maali- tai lakkapurkit. Kun Roopetar viimeksi kiersi Pohjois-Päijänteen saaria vuonna 2015, matkaan lähti palaneen talon jäänteet.

– Tavoitteena on, että saarimökkiläiset pääsevät eroon suurista ja ongelmallisista jätteistä. Tätä tehdään siksi, että jätteet eivät päätyisi Päijänteeseen tai jäisi nurkkiin lojumaan, kertoo mukana keräystä järjestämässä olevan Mustankorkean kuljetusvastaava Terttu Nyberg.

Pohjois-Päijänteen keräys on Suomen sisävesillä ainutlaatuinen, mutta rannikkojen saaristoissa vastaavaa toimintaa harrastetaan.

Kalasaaren naapurista Vuoritsalosta alukselle soutanut Hille Aulio toi Roopettaren kyytiin kaksi suurta metallista tynnyriä.

– Nämä tynnyrit olivat ojassa jo edellisen omistajan jäljiltä, kun ostimme mökkimme 12 vuotta sitten, Aulio kertoo.

Siikasaaresta paikalle tullut Markku Rikama tyhjensi veneestään metalliromua Roopettaren kipparin Jouni Liukkosen ja kansimiehen Harri Niemisen avulla arviolta parikymmentä minuuttia.

– Viime kerralla tämä meni ohi. Kuudessa vuodessa tavaraa on kertynyt vähän enemmän, varsinkin kun mökillä tehtiin siinä välissä remonttia, Rikama kertoo.

Kuten käytännössä kaikki jätettä alukselle tuoneet mökkiläiset, Rikama piti keräystä hyvänä ja tärkeänä asiana.

– Voisi näitä kai viedä maateitsekin, mutta se aiheuttaisi paljon lisää kommervenkkejä. Tiedottaminen tosin saisi olla parempaa, sillä sain tiedon keräyksestä vasta pari päivää sitten. Jos olisin tiennyt ajoissa, olisin tilannut noudon omaan rantaan, Rikama toteaa.

 

Jätekeräys on PSS ry:n, Mustankorkea Oy:n ja Jyväskylän kaupungin yhteinen ponnistus, jossa kaikki osallistuvat tärkeän vesistöalueen saarten ja rantojen puhtaanapitoon.

PSS:n pääasiallinen tehtävä Päijänteellä ja Vuoksen vesistön alueella on retkisatamien hoitaminen. Varsinaisesti yhtiö ei operoi yksityisten kiinteistöjen jätteiden kanssa, mutta tärkeäksi koetussa jätekeräyksessä yhdistys haluaa olla mukana.

– Tässä menee kahdelta mieheltä viikon verran pitkiä, 10–12-tuntisia työpäiviä, sekä aluksen kulut. Normaali alustuntiveloitus on meillä 260 euroa, joten olemme hyvin vahvalla panoksella tässä mukana, PSS:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto kertoo.

Mustankorkea avustaa Roopettaren kuluissa ja vastaa aluksen keräämien jätteiden maakuljetuksesta ja käsittelystä sekä näistä aiheutuvista kuluista. Kolme vuotta sitten pelkästään metallia sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromua tuli 9,5 tonnia. Muuta sekalaista roinaa kertyi silloin 5,5 tonnia.

Jyväskylän kaupunki taas on antanut luvat vaihtolavoille tarvittavien maa-alueiden käyttöön ja auttanut tiedotuksessa jakamalla tietoa muun muassa venesatamiin.

– Mielestäni on todella tärkeää, että saaristot saadaan pidettyä siisteinä. Tämä on tosi hyvä juttu, katu- ja satamamestari Matias Metsäpelto kaupungilta toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .