Roskaruoka voi lisätä masennusta

Epäterveellisen ruuan kuten makkaroiden, vaalean vehnäleivän, sokeroitujen jälkiruokien ja sokeripitoisten juomien nauttiminen saattaa lisätä masennusta keski-ikäisillä miehillä. Kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljan, kanan ja kalan syöminen taas voi suojata masennukselta.

Tällaisia tuloksia on saatu terveystieteiden maisteri Anu Ruususen epidemiologian alan väitöstutkimuksessa. Se tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella perjantaina 13. syyskuuta.

Masentuneiden ruokavalio on usein laadultaan terveiden ruokavaliota heikompi ja yksipuolisempi.

– Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, onko terveiden ruokavalion laadulla, ruoka-aineiden käytöllä ja ravintoaineiden saannilla yhteyttä riskiin sairastua masennukseen, Anu Ruusunen kertoo.

Terveellisten ruokailutottumusten havaittiin olevan yhteydessä vähentyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen ja pienentyneeseen masennusriskiin seurannan aikana. Vastaavasti epäterveellisemmän ruokavalion syöminen oli yhteydessä lisääntyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen.

Ravintoaineista folaatin saanti näytti suojaavan masennukselta.

– Masennuksen riski oli yli kaksinkertainen niillä, joilla ruokavalion folaatin saanti oli vähäisintä, verrattuna folaattia eniten saaviin.

Folaatin merkittävimmät lähteet ovat kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja, liha ja maksa. Lisäksi kahvin juomisen havaittiin olevan yhteydessä alentuneeseen masennusriskiin.

Väitöskirjatutkimus perustuu pääasiassa Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen seuranta-aineistoon, joka käynnistyi Kuopion alueella 1980-luvun alkupuolella. Tutkittavat olivat, keski-ikäisiä miehiä ja heitä on seurattu näihin päiviin asti.

Tutkittavia oli yli 2 000 ja heitä seurattiin lähes 20 vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.