Roudari huolehtii kaikesta muusta paitsi esiintymisestä: "Ennen oli huoli että riittääkö viina, nyt taas..."

Jyväskylässä yli 300 roudarin pikkujoulut merkattiin kalentereihin jo vuosi sitten.

Jyväskylän Paviljongissa oli tiistaina koolla yli 300 miestä ja naista keikkojen ja kiertueiden sydämestä. Roudarit viettivät pikkujouluja päivänä, joka on jo vuosi sittem merkattu artistienkin kalenteriin juhlarauhan takaamiseksi. Oikeastaan vain Voice of Finlandin tuotannossa Turussa tarvittiin roudareita, muilla oli vapaailta.

– Iltaa vietetään verkostoituen ja tutustuen. Emmehän me muulloin pääse kokoontumaan yhteen, juhlan järjestäjä, jyväskyläläinen Ahti Impola kertoi.

Hän on työskennellyt nyt parisen kuukautta Akun Tehtaalla, ja sitä ennen Jyväskylässä Paviljongin messujen ja kongressien palveluksessa 18 vuotta.

Roudari ei ole se pitkä tukka liehuen kaiutinkaappeja kantava tyyppi.

– Itse asiassa varsinaiset kantamishommat jäävät usein apukäsille, kun roudarit tekevät omaa työtään kuten valoja, ääntä, kuvaa, markkinointia, rakentamista, tehosteita, logistiikkaa, Impola kertoi.

– Mielellään roudarilla pitäisi olla jotain näkemystä ja osaamista myös musiikista ja kokonaisvaikutelmista, ei vain tekniikoista, Impola sanoi.

Samaa mieltä on yksi alan naisroudareista, tamperelainen Veera Niemi.

– Minulla on ääniteknikon tausta, mutta bändien matkassa en ole kiertänyt, erilaisilla festareilla kyllä, medianomiksi valmistunut Niemi kertoi työstään projektimanagerina Bright Finlandissa.

Niemi korostaa, että vaikka digitaalisuuden voisi kuvitella helpottavan tekniikan parissa työskentelevien roudareiden työtä, näin ei ole.

– Tekniikan saa kyllä aina haltuun, mutta vaaditaan myös taiteellista silmää ja näkemystä, Niemi sanoi.

Roudareita on Suomessa joitakin tuhansia, he eivät ole järjestäytyneet yhden liiton alle.

– Kaikkia työelämän lakeja ja ehtoja silti kyllä noudatetaan, ja esimerkiksi työsuojelusta uskon monen roudarin tietävän kokemuksensa kautta enemmän kuin viranomaiset, Impola arvioi.

Palkastaan roudareiden ei Impolan mukaan tarvitse juuri vääntää. Välttämätöntä työtä arvostetaan ja sen mukaan maksetaan.

– Työ vaatii ammattiosaamista, on raskasta, työajat ovat epäsäännöllisiä ja päivät pitkiä. Roudari huolehtii kaikesta muusta paitsi esiintymisestä, myös esiintyjistä, Impola sanoi.

Se mitä kaikkea keikoilla näkee – ja siellä kyllä näkee – jää ehdottoman luottamuksen piiriin. Tavat ja ajat ovat toisaalta muuttuneet valtavasti.

– Ennen oli huoli että riittääkö viina, nyt on suurempi huoli riittääkö vegeruoka, idut ja tammenterhot, naurahti Impola.

Roudareiden ikähaitari venyy muutamista alle 18-vuotiaista yli seitsenkymppisiin.

Palkintoja viime vuodesta

Jyväskylässä palkittiin tiistaina vuoden 2017 roudarit ja vuoden esiintyjä. Vuoden tulokas on Ninni Aalto, kuvateknikko Teemu Lehtonen, ääniteknikot Viltsu Haapala ja Mikko Enberg, valoteknikot Petteri Unkila ja Pekka Martti.

Vuoden tekniikkaryhmänä palkittiin Popeda Crew, ja Popedan roudarit valitsivat vuoden esiintyjäksi.

– Popeda opettelee kotiläksynsä, hoitaa keikat täsmällisesti eikä kitise, Impola perusteli.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .