Rovio-miljonääri haluaa tuoda Suomeen jopa 150 000 ulkomaalaista opiskelijaa – tuhansia myös Jyväskylään

Jyväskylään havitellaan 10 000:tä ulkomaalaista opiskelijaa, koko maahan jopa 150 000:tä.

Suomalainen koulutusvientiyritys Edunation havittelee jopa kymmentä tuhatta ulkomaalaista opiskelemaan Jyväskylään lähivuosina. Päätähtäin on Kiinassa ja Intiassa. Yhteistyötä viritellään Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.

– Jyväskylässä meitä kiinnostavat erityisesti opettajankoulutus sekä terveyden, hyvinvoinnin ja liikunnan alojen koulutukset, kertoo Edunationin neuvonantaja ja sijoittaja Peter Vesterbacka. Hän on Angry Birds -hahmoista tunnetun peliyhtiö Rovion entinen johtaja, jota voi kutsua miljonääriksi sekä hänen ansiotulojensa että Rovion osakekauppojen ansiosta.

Vesterbacka toteaa Suomella olevan nyt hyvä sauma, koska Trumpin USA ja Brexitin Iso-Britannia eivät enää houkuttele entiseen malliin ulkomaalaisia opiskelijoita.

Jyväskylästä Edunation kiinnostui vahvan koulutuskaupunki­statuksen vuoksi.

– Työttömyydestä pääsemme eroon ainoastaan luomalla uusia, korkean lisäarvon työpaikkoja. Tämä vaatii koulutusta. Esimerkiksi jokainen pelialan työpaikka luo ympärilleen viisi muuta työpaikkaa, Vesterbacka laskee.

Vaatii majoituskapasiteettia

Edunation tavoittelee koko Suomeen 150 000:ttä aasialaisopiskelijaa vuoteen 2020 mennessä.

Vesterbackan mukaan Finnairin hyvät Aasian-yhteydet kutistavat välimatkoja merkittävästi.

Ensimmäiset sadat opiskelijat tulevat näillä näkymin jo ensi syksynä. Edunation yhteistyökaupunkeja ovat Jyväskylän lisäksi muun muassa Pori, Lappeenranta, Kajaani ja Rovaniemi.

– Suomessa on nyt talouskasvun ansiosta luottavainen ilmapiiri. Uskallamme tehdä investointeja ja koulutuslinjauksia talouskasvun varmistamiseksi, Vesterbacka sanoo.

Jopa 10 000 ulkomaalaisen opiskelijan tulo Jyväskylään vaatii majoituskapasiteettia.

– Käymme ­tonttineuvotteluja kaupungin kanssa ja rakentamistunnusteluja firmojen kanssa Lutakossa. Myös uuden Hippoksen asumis- ja koulutusmahdollisuudet kiinnostavat, kertoo koulutushankkeessa mukana oleva WePlus Europe Oy:n kehitysjohtaja Timo Korhonen.

Sekä Korhonen että FinestLove Oy:tä edustava sijoittaja Kustaa Valtonen korostavat, että Jyväskylään suunnitellut opiskelija-asunnot on tarkoitettu muillekin opiskelijoille.

”Bisnesenkeli” Valtonen tarjoaa apuaan koulutushankkeeseen liittyvän rahaston perustamisessa.

– Haemme rahastolle muutaman 10 miljoonan euron pääomaa jaettavaksi keskisuomalaisten startup-yritysten kehittämiseen. Ensimmäisiä rahoja jaettaneen vielä tänä vuonna.

JAMKissa suhtaudutaan myönteisesti

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa suhtaudutaan Edunation 10 000 opiskelijan tavoitteeseen lähtökohdiltaan myönteisesti. Vararehtori Heikki Malinen painottaa kuitenkin, että mahdollisessa konkre­tiassa edetään harkiten.

– Tuhannet uudet opiskelijat vaativat muun muassa riittävät tilat ja lisähenkilöstöä.

Tällä hetkellä JAMK voi periä lukukausimaksuja ulkomaalaisilta, jotka opiskelevat englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa sairaanhoitajaksi, tradenomiksi ja logistiikka-alaa. Ylemmän AMK-tutkinnon voi tehdä englanniksi muun muassa kyberturvallisuudesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .