Ruisrock ja Tangomarkkinat sujuivat ilman isoja häiriöitä

Tapahtumat sujuivat väkimäärään suhteutettuna rauhallisesti.

Sää suosi viikonlopun suuria kesätapahtumia, kuten Ruisrockia Turussa ja Tangomarkkinoita Seinäjoella. Poliisin mukaan molemmat sujuivat väkimääriin nähden mallikkaasti.

Poliisin tietoon ei tullut perjantailta tai lauantailta yhtään vakavaa rikosta, joka liittyisi Ruisrockiin. Myös tapahtuman promoottori Mikko Niemelä sanoo, että festivaali sujui rauhallisesti ihmismäärään nähden.

– Kun paljon ihmisiä kokoontuu, niin aina siellä muutama humalainen joudutaan hoitamaan, nilkkoja nyrjähtää ja muuta. Mutta mitään mainittavaa ei ole oikeastaan ollut normaalin festivaalitoiminnan lisäksi.

– Tupa on ollut täynnä, keikat ovat olleet upeita, keli on ollut hieno ja ihmiset ovat hymyilleet.

Niemelä kertoo Ruisrockin kävijämääräksi 105 000 vierasta kolmen päivän aikana. Tapahtuma myytiin kaikkien kolmen päivän osalta loppuun ennätysvarhain, jo ennen juhannusta.

– Ei ole ikinä ollut Ruisrockissa näin paljon ihmisiä.

Niemelän tiedossa ei ole, että Suomessa olisi aiemmin ollut yhtä isoa, pääsymaksullista festivaalia.

Ruisrock on jo useana vuonna antanut ilmaisen sisäänpääsyn yli 70-vuotiaille. Ilmaislippujen suosio on ollut kasvussa, ja tänä vuonna jaettiin jo tuhat yhden päivän ranneketta.

Tangokansa hyväntuulista

Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki kertoo, ettei tapahtumassa ole ollut järjestyshäiriötä useampaan vuoteen. Hänen mukaansa vieraat keskittyvät tangoihin ja matkaan lähdetään mukavalla mielellä.

– Ihmiset, jotka tulevat ympäri Suomen, ihailevat sitä, että ollaan tapahtumassa, jossa ei tarvitse arkailla mitään ja on välitön, hyvä ilmapiiri.

Tämän vuoden kävijämäärä selviää vasta alkuviikosta, mutta Lähdesmäki arvioi sen nousevan hyväksi. Ainakin loppuviikosta sää suosi, millä on merkitystä etenkin katuyleisön määrään. Viime vuonna koko tapahtumassa vieraili runsas 100 000 kävijää.

Hangossa turhan tyyntä

Myös Jämsän Himoksella Keski-Suomessa järjestetty Jysäri-festivaali vietettiin aurinkoisessa säässä. Järjestäjien mukaan kahden päivän eurodance-tapahtuma keräsi 15 000 osallistujaa ja moni oli panostanut 1990-luvun henkiseen pukeutumiseen ja muuhun juhlarekvisiittaan.

Hangossa sää oli vähän liiankin tyyni, kun Regatta kokosi merelle lähes 1 000 purjehtijaa ja noin 180 alusta.

– Järjestävän pursiseuran osalta kaikki on mennyt nappiin. Vähän on ollut liian heikot tuulet, sanoo Hango Segelföreningin kommodori Kalle Niemi.

Poliisin mukaan tapahtuma keräsi Hankoon enemmän väkeä kuin viime vuonna ja myös tehtävämäärä oli isompi.