Rullahiihtäjän sauva katkesi tien koloon – Jyväskylä ei korvaa, koska "ei ollut ennalta arvattavissa"

Rullahiihtäjän hiilikuitusauva katkesi sen osuttua asvaltissa olleeseen reikään Länsiväylän kevyen liikenteen väylällä Jyväskylän Kukkumäessä kesäkuun alussa. Henkilövahingoilta säästyttiin, vaikka kaatuminen oli lähellä.

Hiihtäjä vaati rikkoutuneesta sauvastaan 200 euron korvausta kaupungilta. Vuonna 2015 ostettu sauva oli maksanut uutena 329 euroa.

Katupäällikkö hylkäsi vahingonkorvaushakemuksen, koska reikä oli halkaisijaltaan vain kolme senttimetriä. Korvausvelvollisuutta ei syntynyt, koska sauvan katkeaminen asfalttireiän takia ei ollut ennalta arvattavissa.

Rullahiihtäjä teki oikaisuvaatimuksen kaupunkirakennelautakunnalle, joka niin ikään hylkäsi vahingonkorvausvaateen.

Rullahiihtäjä ei ymmärrä kaupungin logiikkaa.

”Jos tällainen reikä on asfaltissa ja siihen sauva uppoaa, on hyvin todennäköistä, että sauva katkeaa”, oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa vastineessaan.

Hän pitää myös reiän syvyyttä oleellisena tekijänä.

”Tässä tapauksessa reiän syvyys on noin 9,5 senttimetriä, joten sauva katkesi suurin piirtein siitä kohtaa, johon sauva upposi. Tällaiset reiät voivat todellakin aiheuttaa vahinkoa tienkäyttäjille ja ne tulisi ehdottomasti merkitä. Näin pientä reikää on mahdotonta hiihtovauhdissa huomata ilman selkeitä varoituksia eli mielestäni kyseessä on virhe tai laiminlyönti väylän hoidossa”, rullahiihtäjä toteaa vastineessaan.

Kaupungin lakimies Timo Lampinen myöntää valmistelutekstissään lautakunnalle, että reiän ja sauvan katkeamisen välillä on syy-seuraussuhde, mutta se ei kuitenkaan aiheuta vahingonkorvausvelvollisuutta.

”Syy-yhteyden tulee lisäksi olla oikeudellisessa mielessä riittävä. Seurauksen on oltava ennalta arvattavissa ja varottavissa ennen kuin se johtaa vastuuseen”, Lampinen toteaa.

Hän myös toteaa, ettei reiän olemassaolo ollut kaupungin tiedossa, minkä takia vahingon ehkäisy ei ollut mahdollista.

”Halkaisijaltaan kolmen senttimetrin reikä on niin pieni, ettei se ole normaalissa tarkastuksessa havaittavissa. Reiästä ei ollut myöskään tullut kaupungille ilmoitusta palautejärjestelmän kautta tai muullakaan tavalla”, Lampinen toteaa.

Lisäksi hän toteaa, että kaupungilla kadunpitäjänä ei ole kulkuväylillä tapahtuneista vahingoista ankaraa eli tuottamuksesta riippumatonta vastuuta, vaan vahingonkorvausvastuun syntymisen edellytyksenä on tuottamus eli virhe tai laiminlyönti väylän hoidossa.

Katupäällikkö Tuula Smolander ei osaa varmuudella sanoa, mikä ”turmareiän” on aiheuttanut.

– Katuverkkoon syntyy reikiä ja muita vaurioita monista eri syistä. Epäilen, että tämä reikä liittyy alueella olleisiin tilapäisiin järjestelyihin.

Katumestarit valvovat yksin sekä hoitourakoitsijoiden kanssa Jyväskylän katuverkon kuntoa. Havaintoja tekee säännöllisesti myös muu liikenne- ja viheralueiden henkilöstö.

– Pääosin tarkastellaan ajoneuvosta käsin, mutta tarvittaessa myös jalkaudutaan. Vaarakohtiin reagoidaan välittömästi, Smolander kertoo.

Palautetta annetaan pääasiassa päällystevaurioista ja eniten talvihoidosta.

– Katualueen vaurioista johtuvat korvausanomukset koskevat pääosin autovahinkoja.

Tänä vuonna on ratkaistu 21 korvausanomusta kadunhoidosta. Niistä 12 on hylätty. Korvauksia on maksettu 6 235 euroa.

– Suurin osa ei tee lautakunnalle oikaisuvaatimusta kielteisestä korvauspäätöksestä, Smolander sanoo.

Valtuustolle asti korvausvaatimus menee, kun vaade on miljoona euroa tai enemmän.

Kaupunginhallitus ratkaisee korvaukset alle miljoonan ja 200 000 euron väliltä. Lautakunnalla, johtokunnalla tai konsernihallinnon osalta kaupunginjohtajalla on päätösvalta, jos vahingonkorvaus on alle 200 000 euroa, mutta vähintään 20 000 euroa.

Alle 20 000 euron mutta vähintään 1 000 euron korvauksista päättävät toimialajohtajat, kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja. Tuhatta euroa pienemmät vaateet ovat palvelujohtajan, palvelupäällikön tai lähimmän virassa olevan esimiehen ratkaistavissa.

Nettipalautteet kadunhoidosta: https://s-asiointi.jkl.fi/eFeedback/

Muut yhteydenottotavat: www.jyvaskyla.fi/kaupunkirakennepalvelut/hannikainen

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .