Ruoanlaitosta syttynyt tänä vuonna 800 tulipaloa

Valvomattomasta ruoanlaitosta on syttynyt tänä vuonna noin 800 tulipaloa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että ruokaa ei saa jättää yksin liedelle kypsymään.

SPEKin mukaan tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa on kuollut 79 henkilöä. Viime vuonna vastaava luku oli 82.

Viime vuonna tulipaloissa kuoli kaikkiaan 103 henkilöä.

Keittiöpaloja voidaan ehkäistä huolehtimalla sähkölaitteiden kunnosta, noudattamalla niiden käyttöohjeita ja pitämällä sekä keittiö että liesi puhtaina. Tulipalo voi kehittyä vaaralliseksi jopa muutamassa minuutissa.

Keittiössä syttyneen palonalun sammuttamiseen riittää yleensä sammutuspeite.

Paloturvallinen keittiö on siisti, ja lieden päällä tai sen ympärillä ei ole mitään helposti syttyvää materiaalia.

Patalaput ja talouspaperirullat sijoitetaan kauas lieden lähettyviltä niin, että ne eivät pääse tippumaan tai kaatumaan kuuman lieden päälle. Säännöllisen siivouksen yhteydessä kannattaa liesituulettimen suodatin puhdistaa ja vaihtaa aika ajoin uuteen.

Pidä aina keittiössä myös sammutuspeite käden ulottuvilla ja opettele käyttämään sitä. On kuitenkin muistettava, että rasvapaloa ei koskaan sammuteta vedellä, sillä se aiheuttaa palon räjähdysmäisen leimahtamisen. Näin tulipalo pääsee helposti leviämään liesituulettimeen ja muualle rakennukseen.

Palavan rasvakattilan tai -pannun voi yrittää sammuttaa tukahduttamalla esimerkiksi kattilankannella.

Sähkölaitteista syttyy noin 1 400 tulipaloa vuosittain.

Ne estetään parhaiten noudattamalla käyttöohjeita ja pitämällä huolta laitteiden kunnosta. Vialliset sähkölaitteet ja -johdot viedään korjattaviksi, eikä niitä koskaan pidä korjata itse. Kun laite ei ole käytössä, kannattaa sähköpistoke irrottaa pistorasiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.