Ruoanlaitto tappaa: tulipaloissa on kuollut tänä vuonna jo 65 henkilöä

Suomessa syttyy vuosittain noin 1 000 liesipaloa. Osa niistä johtaa kuolemaan: ruoanvalmistus on yleisin kuolemanaiheuttaja liesipaloissa.

Samalla tulipaloissa on kuollut tänä vuonna jo 65 henkilöä, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Menehtyneistä yli kolmannes on yli 65-vuotiaita.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö uskoo, että suurin osa liesipaloista voitaisiin estää.

– Liesiturvalaitteen standardi tuli voimaan huhtikuussa. Se määrittelee, miten laitteen tulee toimia vaaratilanteessa. Esimerkiksi liesivahti kytkee lieden tai liesitason virran automaattisesti pois, jos lämpötila nousee liian suureksi tai se on ollut päällä liian kauan, Lepistö kertoo.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo, että liesiturvalaitteisto auttaisi varsinkin ikääntyneitä ihmisiä. Heidän kodeissaan syttyy eniten erehdyksistä ja unohduksista aiheutuvia liesipaloja.

– Tällaisia ovat esimerkiksi tapaukset, joissa ikääntynyt henkilö on unohtanut ryhtyneensä ruoanvalmistukseen, lieden päälle on jäänyt palavaa materiaalia, liesi on unohdettu sulkea käytön jälkeen tai laitettu vahingossa päälle. Ikääntyneiden osuus tulipaloissa menehtyneistä onkin viime vuosina kasvanut, Leino toteaa.

SPEKin mediaseurantaan perustuvien alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 65 henkilöä. Kuolleista miehiä on 44, naisia 13 ja kahdeksan sukupuoli ei ilmene mediatietoista. Viime vuonna samaan aikaan palokuolleita oli 67.