Ruoka ei säily pakastimessa ikuisuuksia – Näin kauan ruokia voi pakastaa

Pakastin on pienen talouden pelatus, auttaa säilömään kesän vitamiinit ja vähentää kodin ruokahävikkiä. Se ei kuitenkaan ole ihmelaite, joka saisi ruoan säilymään ikuisesti.

– Ruoat säilyvät pakastimessa parhaiten, kun ne ovat hyvin pakattuja ja kylmäketjusta on huolehdittu, kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatieto-yhdityksestä kertoo.

Näin kauan ruokia voi säilyttää pakastimessa

Pastöroitu maito/kerma 2 kk

Rahka 2 kk

Juustoraaste 2 kk

Jäätelö 12 kk

Marjat 12–24 kk

Sianliha, broileri 3–6 kk

Naudanliha 6–9 kk

Jauheliha 1–3 kk

Tuore tai savuitettu kala 1–2 kk

Leipä 1–3 kk

Kermakakku 3 kk

Pulla 6–12 kk

Kasvikset 1012 kk

Juuresraaste 3–4 kk

Säilyvyyteen vaikuttaa moni tekijä. Kaikki ruoat tulee pakata tiiviisti pusseihin tai rasioihin. Jos pakastaa lihaa, kannattaa se pakata erityisen hyvin.

– Se, miten ruokaa on valmistettu ja säilytetty ennen pakastamista, on tosi tärkeää. Tuore tuote säilyy eri tavalla kuin viimeisenä käyttöpäivänä pakastettu.

Jos tekee esimerkiksi ison annoksen ruokaa ja haluaa pakastaa sen, kannattaa ruoka jäähdyttää nopeasti ja laittaa pakkaseen vielä samana päivänä.

Ruoka voi myös pilaantua pakkasessa. Nyrkkisääntö on, että rasvaiset tuotteet pilaantuvat nopeimmin, sillä rasva härskiintyy myös pakkasessa, Virkki muistuttaa.

Pilaantuneita tai vanhentuneita pakasteita ei saa antaa myöskään lemmikille.

– Lemmikille voi antaa sellaisia tähteitä, joita vielä itsekin söisi, muistuttaa eläinlääkäri Laura Sundberg Jyväskylästä.

Jos tuotteita säilyttää suositeltua pidempään, kärsii ensimmäisenä maku. Liian pitkään pakastetut tuotteet maistuvat pakastimelta. Huonosti pakattuihin ruokiin voi tulla myös "pakkasenpuremia", eli hilettä ja rakennemuutoksia.

Erityisen huolellinen kannattaa olla, jos pakastaa rasvaista lihaa, tuorelihaa, jauhelihaa, kalaa tai muuta tuotetta, jonka kylmäketju ei saa katketa.

– Jauheliha säilyy paljon vähemmän aikaa ku kokoliha. Sen pinta-ala moninkertaistuu jauhettaessa, jolloin myös bakteerit voivat päästä lihaan. Bakteerien kasvualusta on moninkertainen verrattuna kokolihaan.

Raasteet säilyvät muutenkin huonommin kuin kokonaiset ruoka-aineet.

Taulukon lähde: Ruokatieto Yhdistys ja Martat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.