Ruoka houkutteli kesän karkuteillä viettäneet naudat kotiin Laukaassa – "Ne ovat säätä kestävää lihakarjaa, eivät mitään lupsakkaa lypsylehmää"

Laukaassa Keski-Suomessa karannut nautalauma on saatu kiinni. Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen vahvisti STT:lle lauantai-iltana, että naudat saatiin lopulta houkuteltua aitaukseen ruuan avulla.

–  Kello 19 sain operatiivisen toiminnan johtajalta tiedon, että nyt on portit kiinni ja 29 nautaeläintä on porttien sisäpuolella.

Eläinten kiinniottoa ruuan avulla yritettiin myös perjantaina, kun eläimet oli saatu koottua lähistölle. Viisi eläintä olikin saatu jo aitaukseen asti, kun operaatio häiriytyi ja lauma paineli takaisin tilan peltoja reunustavaan metsään.

–  Nyt se kuitenkin ymmärsi lähteä uudelleen ruuan perään, Lappalainen kertoo.

Nautoja varten on rakennettu tilan peltoalueelle iso aitaus. Sinne on muun muassa viety kuivikkeita ja tehty makuupaikkoja.

–  Tämän villiintyneen porukan pitää antaa rauhoittua hyvän aikaa. Siihen menee päiviä, jos ei viikkoja. Niitä ruokitaan sinne ja pyritään hyvin rauhalliseen olemiseen siellä tilan alueella.

Uhka lopettamisesta lienee väistynyt

Lappalainen kertoo, että kiinni saadut eläimet vaikuttavat erittäin hyväkuntoisilta.

– Puhtaita ja terveenoloisia eläimiä. Ei millään tavalla kärsivänoloisia.

– Ne ovat oppineet tulemaan toimeen luonnossa. Ei niillä ole ollut siellä huono olla.

Naudat lähtivät karkuun jo keväällä. Eläimet käyttäytyivät tuolloin melko aggressiivisesti, kun niitä yritettiin lähestyä. Ympäristövalvonnasta arvioitiinkin, että villiintyneitä eläimiä saatetaan joutua lopettamaan.

–  Siihen (lopettamiseen) ei onneksi jouduttu menemään. Siihen varauduttiin, mutta sitä ei jouduttu käyttämään, Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan lopettamisuhka on nyt väistynyt, koska eläimet ovat terveitä ja hyvävoimaisia.

Karanneet naudat ovat lihakarjaa, joka muutenkin elää pihattotyyppisissä karjasuojissa ja isoilla laitumilla. Tarkkaa rotua Lappalainen ei tiedä.

– Ne ovat hyvin säätä kestävää lihakarjaa, eivät mitään lupsakkaa lypsylehmää.

Tarkempi karkaamisaika ei ole tiedossa. Lappalainen arvelee, että naudat ovat olleet tilan pihattoalueella ja vieroittautuneet ihmisistä pikku hiljaa. Kiinniotto-operaatio päätettiin käynnistää, kun eläimet tulivat ensimmäistä kertaa isommalle tielle.

– Jos ja kun aitaukset pitävät, niin päästään lopputulemaan, joka on paras mahdollinen. Ei tarvinnut mihinkään äärimmäisiin toimiin ryhtyä, ja koko eläinlauma saatiin tulemaan tilalle, Lappalainen kiittelee.

Nautojen kiinnisaamisesta uutisoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.