Ruoka tulee usein koululle valmiina mutta kylmänä

Osa kuntien keskuskeittiöistä on siirtynyt kouluruokien kylmävalmistukseen. Esimerkiksi Rovaniemellä on jo puolitoista vuotta käytetty kylmävalmistustekniikkaa.

Siinä ruoka kootaan kylmistä raaka-aineista, ja vasta ennen tarjolle panoa ruoka kypsennetään ja maustetaan. Ruoka viedään kouluille kaksi kertaa viikossa.

Toinen nykymenetelmä on niin sanottu cook and chill. Siinä keskuskeittiössä valmistettu ruoka jäähdytetään nopeasti ja kuumennetaan uudestaan koulussa.

Oululaisen Metsokankaan koulun ruoka on yleensä valmistettu keskuskeittiössä kolme neljä päivää aiemmin.

– Ei kovin maukasta, arvostelevat Ulla Hannila ja Sofianna Kujala.

Samaa mieltä on myös koulun rehtori Kalle Komulainen, joka kuulee viikoittain purnausta ruoan koostumuksesta tai mausta.

– Toivon, että oppilaiden, henkilökunnan ja vanhempaintoimikunnan antama palaute ruoasta otetaan huomioon ja ruoan laatu saadaan paremmaksi.

Etenkin vanhemmat suhtautuvat menetelmään epäluuloisesti.

Cook and chill -ruoka säilyy hyvänä seitsemän päivää, mutta Oulussa ehdoton takaraja ruoan tarjoamiselle on viisi päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.