Ruotsin Säpo: Poliittinen väkivalta vähentynyt – uusnatsit tarkassa seurannassa

– Poliittiset väkivallanteot ovat Ruotsissa itse asiassa vähentyneet. Yleensä poliittinen väkivalta lisääntyy vaalivuosina, kuten kävi vuosina 2006 ja 2010. Mutta vaalivuonna 2014 tapahtui laskua, Ruotsin turvallisuuspoliisin tiedottaja Fredrik Milder kertoi Keskisuomalaiselle maanantaina.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo (Säkerhetspolisen) seuraa tarkoin poliittisten ääriliikkeiden, kuten erilaisten uusnatsististen järjestöjen edesottamuksia. Säpon tiedottaja Fredrik Milder kuitenkin muistuttaa, että tarkassa syynissä ovat nimenomaan henkilöt.

– Ei ole laitonta kuulua ääriryhmittymiin ja jakaa mielipiteitä tai lentolehtisiä. Siksi turvallisuuspoliisia ei kiinnosta niinkään järjestöt vaan henkilöt, jotka ovat syyllistyneet tai ovat valmiita poliittisiin väkivallantekoihin.

– Kun uusnatsistinen ryhmittymä VAM (Vit arisk motstånd) oli aktiivinen laskimme, että heidän porukoissaan olisi pari sataa henkilöä, jotka olivat valmiita poliittisiin väkivallantekoihin. Mutta nämä luvut ovat vanhoja eivätkä päde enää, Milder ynnäilee.

Ruotsin turvallisuuspoliisi tekee yhteistyötä muiden maiden tiedustelupalvelujen kanssa.

– Suomen turvallisuuspoliisiin meillä on hyvin läheiset suhteet, Milder kertoo. Viikonlopun riehumiset Jyväskylässä kuuluvat Mildrin mukaan kuitenkin järjestyspoliisille.

Ruotsin lehdistössä on välistä näkynyt arveluja, että Ruotsin vastarintaliike SMR (Svenska motståndsrörelsen) olisi Ruotsin nykyisistä uusnatsistisista ryhmittymistä se, jota Säpo pitää pahimpana uhkana Ruotsin sisäiselle turvallisuudelle. Tätä käsitystä Milder ei lähde vahvistamaan. Hän ei halua myöskään keskustella siitä, onko SMR:n aktiiveissa ja jäsenkunnassa myös suomalaistaustaisia henkilöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruotsin uusnatsit ovat pieni, mutta uhoava porukka