Ruotsin ex-pääministeri: Ilman maahanmuuttajia meillä on ikääntyvä kansa

Torstaina Kuopion alueen kauppa­kamarin johtamisforumissa puhunut Ruotsin entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt uskoo yhä avoimeen yhteiskuntaan ja omiin arvoihinsa. Poliitikkona ja pääministerinä Reinfeldt tuli tunnetuksi maahanmuuttoa puolustavista kannoistaan.

– Uskon avoimiin yhteiskuntiin, koska ne ovat vahvoja ja elinvoimaisia ja niillä on hyvät edellytykset vastata haasteisiin.

Velvollisuudesta ottaa maahanmuuttajia Reinfeldt ei halua puhua. Sen sijaan hän näkee maahanmuuton mahdollisuutena länsimaiden tulevaisuudelle, koska maahanmuutto lisää yhteiskuntien tarvetta kehittyä.

– Ottamalla maahanmuuttajia pidetään huolta myös omasta yhteiskunnasta. Ilman maahanmuuttajia meillä on ikääntyvä kansa, joka ei lisäänny.

Reinfeldtin mukaan ­esimerkiksi ruotsidemokraattien nousun taustalla on kansainvälinen ilmiö, johon kuuluu olennaisena osana sosiaalisten ongelmien syiden siirtäminen muiden harteille. Hänen mukaansa Pohjoismaissa elää myös väärinkäsitys, että asiat ovat huonommin kuin ne todellisuudessa ovat.

– Jotkut väittävät, että yhteiskunta on rikki ja romahtamassa. Se on suuri, mutta myös hyvin vaarallinen voima.

Hänen mukaansa tällaiset puolueet ja liikkeet käyttävät voimavaranaan esimerkiksi Ruotsia vaivanneita autopaloja. Ilmiön taustalla eivät kuitenkaan välttämättä ole sosiaaliset ongelmat.

Reinfeldt on johtanut vuodesta 2017 alkaen Ruotsin vakuutusalan perustamaa turvallisuuskomiteaa. Turvallisuuskomitean yksi tehtävä on puuttua arkipäivän rikollisuuteen, joka voi johtaa siihen tunteeseen, että yhteiskunta heikkenee.

Useimmiten autojen polttamisen taustalla onkin Reinfeldtin mukaan vakuutuspetos, mutta laajamittaiset autojen tuhopoltot voivat olla myös rikollisten reaktio poliisien otteiden kovenemiseen.

– Jos ongelma-alueella lisätään poliisin valvontaa, yleensä rikolliset protestoivat, koska he haluavat hallita alueitaan.

Ruotsin syyskuisia vaaleja edeltävää poliittista tilannetta Reinfeldt sen sijaan ei suostunut torstaina kommentoimaan, koska ei omien sanojensa mukaan ole enää mukana Ruotsin poliittisessa elämässä.

– Tilanne on monimutkainen, mutta sen syvemmin en siitä puhu.

Reinfeldt ehti toimia kahdeksan vuotta pääministerinä ennen vuoden 2014 ­parlamenttivaaleja, joissa Reinfeldtin johtaman maltillisen kokoomuksen suosio romahti, mikä johti myös Reinfeldtin eroon vuonna 2015.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .