Ruotsin maltillinen kokoomus tukee Stubbia EPP:n kärkiehdokkaaksi

Ruotsin maltillinen kokoomus tukee Alexander Stubbia Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi. Stubb kisaa kärkiehdokkuudesta saksalaisen Manfred Weberin kanssa.

Ruotsin kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonin mukaan puolue on Stubbin kannalla, vaikka ei sinänsä pidä kärkiehdokasmenettelyä parhaana tapana valita EU-komission puheenjohtajaa.

–  EU ei ole parlamentaarinen demokratia, se on kansallisvaltioiden välistä yhteistyötä, joten silloin ei ole syytä asettaa ehdokkaita etukäteen ja hieman tekaistusti sitoutua heihin, Kristersson arvioi TT:lle.

EPP:n kärkiehdokas valitaan Helsingissä 8. marraskuuta. EPP:n kärkiehdokkaasta voi tulla EU-komission puheenjohtaja, jos keskustaoikeistolainen puolue voittaa ensi toukokuun europarlamenttivaalit.

Politico-lehti kertoi tällä viikolla, että Weberille ovat antaneet tukensa kaikki kahdeksan EPP:hen kuuluvaa valtionpäämiestä tai -naista.

Lehden lähteiden mukaan tukensa Weberille ovat antaneet pääministerit Bulgariasta, Kroatiasta, Kyprokselta ja Irlannista kuten myös liittokansleri Itävallasta ja presidentti Romaniasta. Aiemmin tukensa on antanut Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban ja hänen puolueensa tukevat maan uutistoimiston mukaan Weberiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.