Ruotsin puolustusvoimien komentaja: Onnettomuusriski Itämeren yllä kasvaa

Venäläisten sotilaskoneiden toiminta Itämerellä on herättänyt huolta jo aiempina vuosina.

Onnettomuusriski Itämeren yllä kasvaa, arvioi Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén. Taustalla ovat vilkastuva sotilaallinen harjoitustoiminta, useampien maiden läsnäolo alueella sekä Venäjän toiminta ilmassa.

Viime kuussa venäläinen Su-27-hävittäjä lensi niin lähelle ruotsalaista Gulfstream-signaalitiedustelukonetta, että ruotsalaiset päättivät keskeyttää tehtävänsä ja palata Ruotsiin.

Tällainen toiminta ei ole Bydénin mukaan hyväksyttävää. Samantyyppistä käytöstä on nähty Venäjältä hänen mukaansa jo aiemmin.

– Meillä on tietyt pelisäännöt toisiamme kohtaan, jotta emme ajaudu tilanteisiin, jotka voivat olla vaarallisia tai aiheuttaa onnettomuuden. Tämä (venäläiskone) oli liian lähellä. Kyse on siitä, miten konetta ohjataan ja miten viestitään, Bydén arvioi mediatapaamisessa Ruotsin Almedalenin politiikkaviikolla Visbyssä.

Hänen mukaansa Venäjän Su-27-hävittäjä lensi lähellä myös yhdysvaltalaista sotilaskonetta.

Bydén uskoo, että eri maat haluavat osoittaa läsnäoloaan sekä oikeuttaan käyttää kansainvälistä ilmatilaa ja merialueita Itämerellä.

– Sotilaallinen läsnäolo on lisääntynyt Itämeren alueella: useampia maita, isoja harjoituksia. Kun vielä ynnää mukaan tämäntyyppisen (venäläisten) käyttäytymisen, on selvää, että riski kasvaa, että jokin onnettomuus tapahtuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.