Ruotsin ulkoministeri: Suomessa pelkoa Ruotsin turvallisuuspolitiikan äkillisestä muutoksesta

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mukaan Suomessa on pelkoa siitä, että Ruotsi tekisi äkillisesti muutoksia turvallisuuspoliittiseen linjaansa ilman yhteistyötä Suomen kanssa. Wallström kertoo tehneensä havainnon Suomessa vieraillessaan.

– On tärkeää, että teemme läheistä yhteistyötä näissä kysymyksissä. Meidän pitää yrittää pitää yhteinen linja niin pitkälle kuin mahdollista, sanoi Wallström medialle turvallisuus- ja puolustuskonferenssissa Ruotsin Sälenissä.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Ruotsin pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven korostivat tänään lehtikirjoituksessaan sotilaallista liittoutumattomuutta sekä pitkäjänteisyyttä.

– Suomen ja Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus on hyvin uskottavaa. Emme usko äkkikäännöksiin turvallisuuspolitiikassa, Sipilä ja Löfven kirjoittivat Lännen Median lehdissä ja Ruotsissa Dagens Nyheterissä.

Opposition Nato-linja esillä

Wallströmiltä kysyttiin Sälenissä pääministerien lehtikirjoituksen taustasta ja ajoituksesta. Sälenin konferenssin lisäksi ulkoministeri viittasi vastauksessaan myös muun muassa Ruotsin sisäpoliittiseen keskusteluun.

– Ruotsissa oppositiopuolueiden keskuudessa on tapahtunut kannanmuutos, ja esimerkiksi (Ruotsin) keskustapuolue on vaihtanut linjaa, mainitsi sosiaalidemokraatteja edustava Wallström puheenvuorossaan.

Ruotsin neljän porvaripuolueen rintama asettui viime syksynä kokonaisuudessaan Nato-jäsenyyden kannalle, joukossa myös liberaali keskustapuolue.

”Nato ei lieventäisi jännitteitä”

Sosiaalidemokraattien johtama punavihreä vähemmistöhallitus on kaiken aikaa ollut Nato-jäsenyyttä vastaan.

Wallströmin mukaan Ruotsin Nato-jäsenyys ei lieventäisi jännitteitä nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Hän pitää sotilaallista liittoutumattomuutta Ruotsin turvallisuuspolitiikan perustana.

– Sotilaalliseen liittoutumattomuuteen kuuluu kaksi peruspilaria: yhteistyö sekä uskottava oma kansallinen puolustus, sanoi Wallström.

Turvallisuuskonferenssi jatkuu Ruotsin Sälenissä tiistaihin asti. Suomesta tapahtumaan osallistuu maanantaina Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pakolaismäärien kasvu huolestuttaa ruotsalaisia

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Puolustusministeri Kaikkonen selvityttää, voisiko puolustushallinnon työtehtäviä hajauttaa nykyistä enemmän ympäri Suomea – koskee 13  000:ta työpaikkaa

Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

Keskussairaalan henkilöstö antoi arvosanan sairaalan johtamisesta – katso tästä henkilöstökyselyn tulokset

IS: Nukkuva nainen aiheutti poliisioperaation Lievestuoreella

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? – Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Merinovillan suosio kasvaa, mutta tiesitkö, että sen tuottamisessa on saatettu leikata kivuliaasti lampaan peräaukkoa – villavaatteiden alkuperä tunnetaan edelleen huonosti

Sohjo aiheutti onnettomuuden Keuruulla: auto pyörähti katon kautta ympäri ojaan, kyydissä kolme ihmistä

Autoilija suistui ulos tieltä ja törmäsi kaiteeseen Ruokkeella Jyväskylässä

Kun äiti lähti ja vei lapset mukanaan, jyväskyläläinen Pekka joutui aloittamaan yhden miehen taistelun lapsistaan: "ammattilaiset onneksi näkivät asiat niin kuin ne ovat"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.