Ruska 17 tuo sotilaskoneita Keski-Suomen taivaalle – katso video Hawkin laskeutumisesta kantatielle

Keskisen Suomen taivaalla lentää alkavalla viikolla (9.–13.10) poikkeuksellisen paljon sotilaskoneita Ilmavoimien Ruska 17 -harjoituksesta johtuen. Kyseessä on Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus, johon osallistuu yli 60 ilma-alusta sekä noin 4 500 henkilöä.

Heistä valtaosa eli noin 2 800 on reserviläisiä. Varusmiehiä harjoitukseen osallistuu reilut 200. He tulevat Ilmasotakoulusta Jyväskylän Tikkakoskelta, Karjalan lennostosta Kuopion Rissalasta sekä Satakunnan lennostosta Pirkkalasta.

Suomen Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu yli 30 Hornet-monitoimihävittäjää, 14 Hawk-suihkuharjoituskonetta, kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä Maavoimien NH90-helikoptereita.

Viime vuoden tapaan harjoitukseen ottavat osaa Ruotsin Ilmavoimat. Tänä vuonna Ruotsista mukana on kahdeksan Gripen-monitoimihävittäjää sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus.

Ruska-harjoitukseen osallistuvat lentokoneet operoivat pääosin Rissalan, Pirkkalan, Tikkakosken ja Rovaniemen tukikohdista. Tikkakoskella nähdään Horneteja, Hawkeja sekä Ilmavoimien yh­teys- ja kuljetuskoneita.

Ruska 17:n toiminta on harjoituspäivinä ympärivuorokautista. Lentoja on kello 8–23. Lentotoiminta suuntautuu Pirkkalaan, Kuopioon, Lieksaan, Kuusamoon, Rovaniemeen, Sodankylään, Oulunsaloon, Vaasaan ja Ruotsin Kallaxiin rajautuvalle alueelle.

Lisäksi lentotoimintaa on Pohjanlahden ilmatilassa sekä Rovaniemen länsipuolella sijaitsevilla Suomen ja Ruotsin yhteisillä Cross Border -harjoitusalueilla.

Lämmittelyä kantatielle laskeutumisella

Viime viikolla Suomen ja Ruotsin ilmavoimien lentokalustoa on jo harjoitellut kantatie 88:lle perustetussa maantietukikohdassa lentotoimintaa poikkeusolojen taistelutukikohdasta. Baana 17 -niminen harjoitus on näkynyt lähinnä Vieremän kunnassa Pohjois-Savossa.

Ilmasotakoulun Facebook-tilillä julkaistulla videolla näkyy Hävittäjälentolaivue 41:n Hawk-suihkuharjoituskoneohjaajan taidonnäyte läpilaskusta kantatielle. Jos video ei näy alta, voit katsoa sen täältä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .