Sää jatkuu kylmänä, pakkasennätyksiin ei ylletty

Sää jatkuu lähipäivät kylmänä koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Uusia pakkasennätyksiä ei kuitenkaan viime yönä syntynyt. Kylmintä oli Kuusamon Kiutakönkäällä, jossa mitattiin varhain aamulla 39,1 miinusastetta. Esimerkiksi Kittilässä ja Sallassa pakkanen kiristyi lähes 38 asteeseen.

Lapissa mittari on näyttänyt monin paikoin yli 35 miinusastetta, ja idässäkin on ollut laajalti yli 30 asteen pakkasia. Myös eteläisemmässä Suomessa on sisämaassa ollut pakkasta parikymmentä astetta. pakkasia.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että pari seuraavaa yötä ovat vielä hyvin kylmiä. Sen jälkeen sään odotetaan pikkuhiljaa lauhtuvan.

– Näyttää siltä, että arktinen ilmamassa alkaa väistyä Suomessa. Lähivuorokausi tai pari on vielä kylmää, mutta sitten pohjoisessa ja lännessä lauhtuu ensin ja idässä viimeisenä, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Etelässä päivät ovat jo jonkin verran lämpimämpiä kuin yöt, mutta pohjoisessa vuorokausivaihtelua ei juuri ole. 

Tämän talven pakkasennätys on runsaat 41 astetta pakkasta, joka mitattiin tammikuun 7. päivänä. Ennätyksen rikkoutuminen on periaatteessa mahdollista vielä lähivuorokauden aikana.

– Voi olla, että ennätys menee rikki, mutta jos siinä pyörii tällaista pakkaspilveä, niin ehkä ei. Se on vähän rajatilanne, Valta arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.