Sää lauhtuu Keski-Suomessa lähes 30 astetta – kannattaa varautua ainakin tähän

Tiistaina kahdelta yöllä mittari kävi Jyväskylässä –24,3 asteessa. Tasan 48 tuntia myöhemmin, torstaiyönä kello kahdelta on ennusteen mukaan yksi plusaste. Päivällä lämpötila nousee kolmeen asteeseen. Hieman yli kahdessa vuorokaudessa lämpötila nousee siis noin 27 astetta.

Tällainen lämpötilan muutos näkyy ja tuntuu. Katujen jäätymiseen ja liukkaisiin keleihin varaudutaan jo nyt hiekoittamalla liukkaimpia paikkoja.

Myös talojen vesiputket saattavat rikkoutua kovan pakkasen lauhtuessa. Se ei kuitenkaan ole äärettömän todennäköistä, koska putkia suojaa paksu lumikerros.

Tekstiviestivaroitus liukkaudesta tulossa

Jyväskylän kaupungin katu- ja satamamestari Jan Viilos kertoo, että lämpötilan nopea lauhtuminen aiheuttaa tienpinnoille petollista kuuraliukkautta. Kuura syntyy kylmälle tien pinnalle, kun ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy siihen ilman lämpötilan kohotessa.

Liukkaimpia paikkoja hiekoitetaan jo nyt. Tällaisia paikkoja ovat Jyväskylän keskustassa esimerkiksi Vapaudenkadun bussireitit, ruutukaavan pystykadut ja risteykset.

– Urakoitsijoilla on hyvin tietoa siitä, mitkä paikat muuttuvat liukkaiksi. Aikaisempien vuosien kokemus ja paikallistuntemus auttavat tässä, Viilos kertoo.

Sääennustetta seurataan kaupungilla koko ajan. Viilos uskoo, että juuri keskiviikon ja torstain välinen yö ja torstaiaamu ovat liukkaimpia hetkiä katuverkossa.

– Silloin tulee todennäköisesti tekstiviestivaroitus liukkaudesta niille, jotka ovat sen palvelun piirissä.

Rintamamiestalojen putket vaarassa?

Sään nopea lauhtuminen voi aiheuttaa myös putkirikkoja. Se vaatii sen, että putket ovat jäätyneet. Kun sää sitten lauhtuu, itse putket laajenevat. Näiden yhteistulos voi olla putkirikko.

Jos talo on suunniteltu ja tehty oikein, tällaista ongelmaa ei pitäisi olla. Yleensä putket kulkevat niin syvällä maassa, että ne eivät jäädy. Erityisen riskialttiita ovat kuitenkin rintamamiestalot.

– Ne ovat olleet aluksi niin vaatimattomia, että niihin ei ole tullut juoksevaa vettä. Kunnan vesi on vedetty sinne myöhemmin. Jos silloin putkityöt on tehty huonosti, putket voivat jäätyä, kertoo Omakotiliiton rakennusneuvoja Ensio Laaksonen.

Kulunut pakkasjakso oli kuitenkin niin lyhyt, että jäätymisiä tuskin ehti sattua. Jyväskylässä on myös se etu, että lunta on satanut paljon. Se toimii lämpöeristeenä ja estää jäätymisiä.

Laaksonen kertoo, että mikäli putket jäätyvät ja veden tulo lakkaa, yhteys tulee ottaa ammattilaiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .