Sääennusteet heittäneet tänä talvena liiankin kylmälle

Ilmatieteen laitoksen sääennusteissa on luvattu tänä talvena liiankin kireitä pakkasia. Sääpalvelun päällikkö Juhana Hyrkkänen kertoo, että syy piilee kylmässä talvessa ja sääennusteissa käytetyissä tietokonemalleissa.

– Tämä on kylmiin talviin liittyvä hankaluus, sillä sään ennustamisen lainalaisuudet ovat aivan erilaiset, Hyrkkänen sanoo.

Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi tänään, että esimerkiksi Äänekoskella mittari oli viikonloppuna kymmenkunta astetta pakkasella ennustetun yli 20 asteen sijasta. Hyrkkäsen mukaan ennusteet kuvaavat alueen keskimääräisen sään melko hyvin, mutta paikalliset vaihtelut voivat olla suuria etenkin kylminä talvina.

– Säämallien on vaikea ennustaa tarkasti paikallisia vaihteluja. Heti kun pilvipeite repeilee ja tuuli tyyntyy, lämpötila saattaa sukeltaa yhtäkkiä.

Miten ennusteisiin voi talvisin luottaa?

– On hyvä huomioida, että maaston muodot vaikuttavat paljon lämpötilaan. Jos taas pilvipeite rakoilee, lämpötila alkaa jäähtyä nopeasti, Hyrkkänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.