Säästökuuri ei vähennä Metlan tutkimusta

Metsäntutkimuslaitoksen (Metlan) säästökuuri ei uhkaa tutkimusta. Metlan ylijohtajan Hannu Raition mukaan säästöt toteutetaan toimintaa keskittämällä. Vuosittain aloitettavien tai jo käynnissä olevien hankkeiden määriin säästötoimet eivät vaikuta.

- Toimintojen sisältöön ei ole tarkoitus puuttua. Tutkimus pyritään pitämään yhtä vahvana kuin se on nyt, tai paremminkin vahvistamaan sitä, Raitio sanoo.

Lakkautettavien yksiköiden hankkeita jatketaan muiden alueyksiköiden kautta.

Metlan johtokunta on esittänyt ministeriölle yhdeksästä yksiköstään kolmen lakkauttamista. Lakkautusuhan alla ovat Kolarin, Kannuksen ja Punkaharjun yksiköt. Lopullisesti niiden kohtalosta päättää maa- ja metsätalousministeriö.

Lakkautukset liittyvät säästötoimiin, joilla tutkimuslaitoksen on tarkoitus säästää vuoteen 2012 mennessä noin kuusi miljoonaa euroa. Taustalla on valtion tuottavuusohjelma.

Jo aiemmin Metla luopui tutkimusmetsien hallinnasta. Vuoden vaihteessa Metlalta siirtyi Metsähallituksen hallintaan lähes 90 000 hehtaaria maata.

Vuoden 2010 alussa on luvassa suuri organisaatiomuutos, kun nykyisistä yhdeksästä toimintayksiköstä muodostetaan neljä alueyksikköä. Niiden keskukset sijaitsevat Vantaalla, Parkanossa, Joensuussa ja Rovaniemellä.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.