Säätiöihin tulvii apurahahakemuksia – Valvontaa tehostetaan

Apurahahakemukset ruuhkauttavat säätiöitä. Esimerkiksi Koneen Säätiössä hakemusten määrä on yli kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Myös Suomen Kulttuurirahastossa ja Jenny ja Antti Wihurin rahastossa luetaan runsaasti aiempaa enemmän hakemuksia. Suuri syy hakemusruuhkaan lienee huono taloustilanne.

Joissain säätiöissä on jouduttu palkkaamaan lisätyövoimaa.

– Hakemusten ja myönnettävien apurahojen määrän kasvu on yksi syy henkilökunnan suurempaan määrään. Toinen syy on se, että järjestämme nykyään paljon erilaisia tilaisuuksia muun muassa taiteilijoiden ja tutkijoiden kohtaamiseksi, yliasiamies Anna Talasniemi Koneen Säätiöstä sanoo.

Uusi säätiölaki tullee voimaan joulukuun alussa. Nykyisten säätiöiden kannalta muutokset eivät ole kovin merkittäviä. Säätiöiden on muun muassa tarkistettava lähipiirin määrittely, ja liiketoimintaa sallitaan aiempaa laajemmin.

Myös säätiöiden valvontaa tehostetaan. Viime vuonna käyttöönotettu säätiövalvontamaksu antaa Patentti- ja rekisterihallitukselle lisää taloudellisia resursseja valvoa säätiöiden toimintaa.

Kansanmuusikko Emilia Lajunen kiertää kesällä festivaaleja polkupyörällä. Kiertueeseen hän sai 5 000 euron apurahan Koneen Säätiöltä.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.