Sähkökatko Kaipolan tehtaalla: jätevettä valui Päijänteeseen kolmen tunnin ajan

2 600 kuutiota puhdistamatonta jätevettä valui torstaina Päijänteeseen Jämsässä, kun UPM:n Jokilaakson tehtaiden Kaipolan yksikön tuotanto ja jätevedenpumppaamo pysähtyivät laajan sähkökatkon vuoksi. Noin minuutin mittainen sähkökatko oli yöllä kello 1.15. Sen seurauksena jätevettä valui vesistöön noin kolmen tunnin ajan.

Sähkökatkon syy oli maasulku 110 kV:n sähköjohdossa Jämsässä. Tarkkaa syytä ei torstaina illansuussa oltu toistaiseksi pystytty paikantamaan, kertoi tehtaanjohtaja Antti Hermonen.

– Se tiedetään, että vika oli tehtaan ulkopuolisessa verkossa. Katko kesti vain noin minuutin, mutta se riitti siihen, että koko tehtaan toiminnot tulivat alas, Hermonen kertoo.

Hermosen mukaan jätevedenpumppaamolla on olemassa varavirtasysteemi, mutta jostain syystä se ei ollut lähtenyt päälle katkon sattuessa.

– Syytä tähänkin selvitetään, Hermonen kertoo.

2 600 jätevesikuution mukana vesistöön päätyi noin 4,5 tonnia kiintoainetta, joka koostuu hyvin hienosta puukuidusta sekä täyteaineesta, karbonaatista. Normaalisti kiintoaine poistetaan esiselkeytysvaiheessa.

Hermosen mukaan Keski-Suomen ely-keskuksen kanssa on sovittu vesistön mittauspisteet, joista kolmas osapuoli käy mittaamassa päästön vaikutuksia. Jätevesi ei sisällä mitään myrkyllistä, Hermonen toteaa.

– Ylivuoto ei aiheuta kalakuolemia, eikä sillä ole vaikutuksia juomaveteen tai veden maatalouskäyttöön. Kiinteä aines laskeutuu todennäköisesti pohjaan kohdassa, josta vesi laski järveen, Hermonen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .