Sähkökatkot jatkuvat: "Poikkeuksellinen sää kysyy talvisodan henkeä"

Nollan vaiheilla roikkuva lämpötila ja tasainen pyry povaavat viikonlopuksikin sähkökatkoksia etenkin Savoon. Häiriöt ovat jatkuneet jo kolmisen viikkoa. Osansa niistä ovat saaneet Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala. Päivittäin sähköttä on ollut tuhansia talouksia, kun uusia vikoja ilmaantuu jo korjattujen tilalle.

Ongelmat alkoivat Savossa jo viime vuoden lopulla. Syynä katkoksiin ovat runsas lumi ja lämmönvaihtelut, jotka ovat keränneet tykkylunta puihin. Painolasti on taivuttanut puut linjojen päälle. Kovimmilla pakkasilla ihmisiä on jouduttu evakuoimaan suojaan kylmentyneistä ja pimentyneistä asunnoistaan.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta toivoo naapuria katsomaan toisen perään.

– Poikkeuksellinen sää kysyy talvisodan henkeä.

Pelastuslaitos on kehottanut kuntia seuraamaan tilannetta tehostetusti viikonloppuna.

– Vastuu asiasta kuuluu kunnille ja niiden kotipalvelulle. Me tietysti annamme virka-apua.

 Tilanteen ennakoidaan pahenevan viikonlopun aikana, jos lumen paino lisääntyy ilman lämmetessä.

– Uusia vikoja tulee varmaan koko ajan. Tilanne elää. Tämä on hyvin paikallinen sääilmiö. Vastaava oli Etelä-Savossa neljä vuotta sitten, kuvaa viestintäjohtaja Minna Vierimaa Savon Voimasta.

Tilanne on hankalin Savon Voiman alueella Pohjois-Savossa, missä sähköt olivat perjantaina poikki pahimmillaan lähes 10 000 taloudelta. Lisäksi sähköttömiä talouksia on ollut tuhansittain Elenian verkossa Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Karjalassa PKS Verkossa.

Vielä illalla sähköt uupuivat yhtiöiden verkossa noin 7?000 asiakkaalta. Hieman toivoa tilanteeseen toi Ilmatieteen laitoksen sääennustus, jonka mukaan uutta voimakasta lumisadetta ei ole näköpiirissä. Myös lämpötilan lauhtuminen Keski- ja Itä-Suomessa plussan puolelle voi helpottaa tykkylumitilannetta, kun lumi alkaa putoilla puista pois.

Maanomistajillakin tulisi olla vastuu

Tiitta peräänkuuluttaa myös maanomistajien vastuuta maillaan kulkevien sähkölinjojen hoidosta. Ennen kaadettiin riukupuut polttopuiksi, nyt ne kasvavat linjojen tason yli.

– Jotain voi tehdä jo etukäteen. Kaikki maanomistajat eivät tietysti asu paikkakunnalla eivätkä tajua tilannetta, Tiitta tuumaa.

Sähköyhtiöillä ei ole valtuuksia kaataa maanomistajien puita ennen kuin niistä on ongelmia. Työ olisi helpompi tehdä kesällä.

– Verkkoyhtiöt tarkastavat 5–6 vuoden välein linjat ja tarvittaessa voivat sopia puukaupoista maanomistajien kanssa, Tiitta huomauttaa.

Linjoja on kuitenkin tuhansia kilometrejä, joten muutaman metrin levennys tietäsi tuhansien hehtaarien puukauppoja. Kallis raivaus olisi uusittava muutaman vuoden välein. Kesällä on myös vaikea hahmottaa talvista riukupuiden riskiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Enää muutama sata ilman sähköä Keski-Suomessa

Sähkökatkot jylläävät – Kuka korvaa ja mitä?

Voimakas lumipyry vaikeuttaa liikkumista - Savossa pyry katkoo sähköjä

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki pääsi maailmanlaajuiseen kärkikolmikkoon

Jalankulkija jäi Salossa ajoneuvon alle ja kuoli

Kolaritilanteessa uudet autot hälyttävät jo itse apua – ja tämä teknologia on nyt pakollista

Jyväskylän yliopistoon valittiin 2344 uutta opiskelijaa – nämä olivat suosituimmat alat

Poliisi etsii alaikäisen tytön törkeästä raiskauksesta epäiltyä Riihimäellä – tuntomerkkeinä parransänki, collegehousut ja leveät sormukset sormissa

Raportti: Maatalouden kasvihuonepäästöjä on mahdollista leikata lähes 30 prosenttia 15 vuodessa – "Nollaan ei päästä, vaikka mitä yritettäisiin"

Yli 52  000 opiskelijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa – opiskelijat saavat tiedon valinnasta tällä viikolla

Keski-Suomen pelastuslaitos kiitti sankaria: Riitta Ikonen pelasti lapsen hengen Jyväskylän Mattilanniemessä

Kuluttaja-asiamiehelle uusia valvontakeinoja – voi määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Valepoliisit huijanneet ikäihmisiltä pankkitunnuksia ja siirtäneet tileiltä suuriakin rahasummia, varoittaa Itä-Uudenmaan poliisi – huijaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.