Sähkökatkot jatkuvat: "Poikkeuksellinen sää kysyy talvisodan henkeä"

Nollan vaiheilla roikkuva lämpötila ja tasainen pyry povaavat viikonlopuksikin sähkökatkoksia etenkin Savoon. Häiriöt ovat jatkuneet jo kolmisen viikkoa. Osansa niistä ovat saaneet Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala. Päivittäin sähköttä on ollut tuhansia talouksia, kun uusia vikoja ilmaantuu jo korjattujen tilalle.

Ongelmat alkoivat Savossa jo viime vuoden lopulla. Syynä katkoksiin ovat runsas lumi ja lämmönvaihtelut, jotka ovat keränneet tykkylunta puihin. Painolasti on taivuttanut puut linjojen päälle. Kovimmilla pakkasilla ihmisiä on jouduttu evakuoimaan suojaan kylmentyneistä ja pimentyneistä asunnoistaan.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta toivoo naapuria katsomaan toisen perään.

– Poikkeuksellinen sää kysyy talvisodan henkeä.

Pelastuslaitos on kehottanut kuntia seuraamaan tilannetta tehostetusti viikonloppuna.

– Vastuu asiasta kuuluu kunnille ja niiden kotipalvelulle. Me tietysti annamme virka-apua.

 Tilanteen ennakoidaan pahenevan viikonlopun aikana, jos lumen paino lisääntyy ilman lämmetessä.

– Uusia vikoja tulee varmaan koko ajan. Tilanne elää. Tämä on hyvin paikallinen sääilmiö. Vastaava oli Etelä-Savossa neljä vuotta sitten, kuvaa viestintäjohtaja Minna Vierimaa Savon Voimasta.

Tilanne on hankalin Savon Voiman alueella Pohjois-Savossa, missä sähköt olivat perjantaina poikki pahimmillaan lähes 10 000 taloudelta. Lisäksi sähköttömiä talouksia on ollut tuhansittain Elenian verkossa Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Karjalassa PKS Verkossa.

Vielä illalla sähköt uupuivat yhtiöiden verkossa noin 7?000 asiakkaalta. Hieman toivoa tilanteeseen toi Ilmatieteen laitoksen sääennustus, jonka mukaan uutta voimakasta lumisadetta ei ole näköpiirissä. Myös lämpötilan lauhtuminen Keski- ja Itä-Suomessa plussan puolelle voi helpottaa tykkylumitilannetta, kun lumi alkaa putoilla puista pois.

Maanomistajillakin tulisi olla vastuu

Tiitta peräänkuuluttaa myös maanomistajien vastuuta maillaan kulkevien sähkölinjojen hoidosta. Ennen kaadettiin riukupuut polttopuiksi, nyt ne kasvavat linjojen tason yli.

– Jotain voi tehdä jo etukäteen. Kaikki maanomistajat eivät tietysti asu paikkakunnalla eivätkä tajua tilannetta, Tiitta tuumaa.

Sähköyhtiöillä ei ole valtuuksia kaataa maanomistajien puita ennen kuin niistä on ongelmia. Työ olisi helpompi tehdä kesällä.

– Verkkoyhtiöt tarkastavat 5–6 vuoden välein linjat ja tarvittaessa voivat sopia puukaupoista maanomistajien kanssa, Tiitta huomauttaa.

Linjoja on kuitenkin tuhansia kilometrejä, joten muutaman metrin levennys tietäsi tuhansien hehtaarien puukauppoja. Kallis raivaus olisi uusittava muutaman vuoden välein. Kesällä on myös vaikea hahmottaa talvista riukupuiden riskiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Enää muutama sata ilman sähköä Keski-Suomessa

Sähkökatkot jylläävät – Kuka korvaa ja mitä?

Voimakas lumipyry vaikeuttaa liikkumista - Savossa pyry katkoo sähköjä

Uusimmat

Kotimaa

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.