Sähköliiton lakko alkamassa huomenna – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden jäsenyritystä

Sähköliiton jäsenet aloittavat torstaiaamuna neliviikkoisen lakon, joka Teknologiateollisuuden mukaan saattaa jopa pysäyttää tuotannon kokonaan joissain yrityksissä. Valtakunnansovittelijan toimisto vahvisti keskiviikkoiltana Twitterissä, että työriidan ratkaisemiseen sovintoesityksellä ei ole löytynyt edellytyksiä, ja lakko toteutuu.

Lakon alkaminen näytti jo aiemmin keskiviikkona käytännössä varmalta. Minkäänlaisia neuvotteluja sen estämiseksi ei ollut näkyvissä, kertoi Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti STT:lle iltapäivällä.

–  Valtakunnansovittelija on viimeksi tavattu viime viikon keskiviikkona, ja sen jälkeen hän ei ole pitänyt mitään yhteyttä, Väntti sanoi.

Muitakaan neuvottelukontakteja ei Väntin mukaan käytännössä ole ollut.

Lakko koskee 12:ta Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä ja alkaa torstaiaamuna kello kuusi. Lakkoon on menossa tuhatkunta Sähköliiton jäsentä.

Sähköliiton mukaan osassa tehtaita joudutaan jo tänään aloittamaan alasajo, koska niiden pyörittäminen ei onnistu ilman sähkömiehiä. Lakko koskee muun muassa Boliden Kokkolan, Konecranesin, Outokummun, SSAB:n ja Valmetin tuotantolaitoksia sekä Meyer Turun telakkaa.

Teknologiateollisuudesta kerrotaan, että lakko aiheuttaa yrityksille suurta vahinkoa. Huolto- ja korjaustyöt voivat keskeytyä, ja joissakin yrityksissä koko tuotanto saatetaan joutua pysäyttämään. On myös mahdollista, että joissakin yrityksissä tuotantoa siirretään ulkomaille joko omiin yrityksiin tai alihankkijoille.

Osapuolet esittäneet omia ratkaisumalleja

Työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla.

Teknologiateollisuuden mukaan Sähköliitto torjui alkuviikosta sen esittämän ratkaisumallin, jolla asia olisi voitu ratkaista. Sen mukaan Sähköliiton paikallisesti valittava edustaja voisi tietyin edellytyksin toimia luottamusmiehen asiantuntija-apuna työpaikan neuvottelu- ja kehittämistilanteissa.

Sähköliiton vaatimusta omista luottamusmiehistä Teknologiateollisuus ei hyväksy. Sähkömiesten työehdoista sovitaan Teollisuusliiton solmimalla sopimuksella.

Väntin mukaan Teknologiateollisuuden ehdotus oli Sähköliitolle täysin mahdoton hyväksyä. Hän kertoi Sähköliiton puolestaan rukanneen omaa esitystään siten, että sen jäsenillä olisi Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä oikeus valita oma luottamusmies tai vastaava edustaja, joka edustaisi sähköliittolaisia kaikissa työelämän kysymyksissä. Liitto olisi samalla olevansa valmis sitoutumaan työrauhaan tulevan sopimuskauden mittaiseksi ajaksi.

Neliviikkoisen lakon piti alun perin alkaa jo 21. marraskuuta, mutta työ- ja elinkeinoministeriö päätti valtakunnansovittelijan esityksestä lykätä sen alkua kahdella viikolla. Päätöksen perusteena oli muun muassa se, että lakko kohdistuisi yhteiskunnan kannalta elintärkeisiin toimintoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Munuaissairauden takia hoidossa olevien määrä kasvanut – kehittynyt hoito on vähentänyt kuoleman riskiä

Supermummi-Paula valloitti etelänavan – vain kahdeksan kuukautta aiemmin hän seisoi Mount Everestin huipulla

Lava-auto liukasteli katolleen ojaan yöllä Viitasaarella – sää on kylmenemään päin

Asukas sytytti tulipalon ilmeisesti tahallaan yöllä Leivonmäellä, kaksi ihmistä altistui savulle

Yön uutiskooste: Uusi koronavirus tappanut jo yhdeksän – leviämisestä varoitetaan, Israelin joukot ampuivat kolme uhkaavasti käyttäytynyttä palestiinalaista

Nuorisosäätiö vaatii entisiltä hallituksen jäseniltä jopa miljoonien korvauksia –  tuhansien nuorten tulevaisuus säätiön asunnoissa on edelleen vaakalaudalla

Uutisen takana: Tinder-rikollisuus saapui myös Keski-Suomeen – missä muualla vanhat miehet voisivat houkutella nuoria tyttöjä seksisuhteeseen?

Kommentti: Ottakaamme mallia kuljettaja Pynnöseltä

Vaajakosken supertutka käräyttänyt jo tuhansia ylinopeudesta – "Kyllähän se on paljon", myöntää poliisi, joka pohtii nyt, mitä asialle pitäisi tehdä

Hoitoalan opinnot eivät houkuta nuoria entiseen tapaan – sairaanhoitajaksi opiskeleva Otto Hyvärinen, 24, on kuitenkin tyytyväinen valintaansa: "Teen tärkeää työtä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.