Sähköliitto kiistää uusien tukilakkojen uhkaavan länsirannikon kotitalouksien ja sairaalojen kaukolämpöä

Sähköliitto kiistää väitteen, jonka mukaan liiton uudet tukilakot uhkaavat kaukolämpöasiakkaiden lämmönjakelua länsirannikolla.

Tukilakot Teknologiateollisuuden kanssa käytävässä kiistassa oli määrä alkaa torstaina kello 22, ja niiden on tarkoitus kestää neljä viikkoa. Lakkojen piirissä ovat Aurora Tornio, Kokkolan Energia, Tornion Voima ja varsinaissuomalainen VSV-Energia.

Energiateollisuus varoitti torstaina, että tukilakot saattavat katkaista lämmön joiltain kaukolämpöasiakkailta. Uhka koskee niin kotitalouksia, sairaaloita kuin palvelulaitoksia, työmarkkinoista vastaava johtaja Kari Laaksonen Energiateollisuudesta sanoo tiedotteessa.

–  Hengen ja terveyden turvaamiseen liittyvä työ on rajattu ulkopuolelle, ja asukkaiden kaukolämmön saanti turvataan, vastaa Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sähköliitto ilmoitti tukilakoista ennen joulua. Tuolloin järjestö kertoi, että niiden kohteena olevat voimalaitokset tuottavat tehtaille energiaa. Tukilakon kohteet on valittu sillä perusteella, että kolmessa varsinaisen lakon piirissä olevalla tehtaalla Kokkolassa, Uudessakaupungissa ja Torniossa sähköalan töissä oli käytetty rikkureita, Väntti sanoo STT:lle.

Lakkoa jatkettiin kuukaudella

Sähköliitto aloitti sähköasentajien lakon kahdessatoista Teknologiateollisuuden jäsenyrityksessä 5. joulukuuta. Lakon oli määrä päättyä torstaina, mutta myös sitä on jatkettu neljällä viikolla 30. tammikuuta asti. Samalla Sähköliitto aloitti uudet tukilakot.

Väntti kertoo käyneensä valtakunnansovittelijan kanssa torstaina perinpohjaisen keskustelun tilanteen ratkaisemisesta.

–  Minun mielestäni kävimme hyvän keskustelun, ja hän sanoi käyvänsä toisenkin osapuolen kanssa vastaavaa keskustelua.

Lakon takana on Sähköliiton vaatimus saada sen jäsenille oma luottamusmies tai vastaava edustaja Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä.

Teknologiateollisuus pitää Sähköliiton lakkoa laittomana ja sanoo sen aiheuttavan suurta haittaa keskeisille vientiyrityksille. Lakon piirissä ovat muun muassa Konecranes, Meyer Turun telakka ja Uudenkaupungin autotehdasta pyörittävä Valmet Automotive.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.