Sähköpotkulaudat liikenteessä aiheuttavat huolta – "Silkan hurlumhein sijasta kulkemista määrittävät yhteiset liikennesäännöt"

Sähköpotkulautojen turvallisuus on herättänyt viime aikoina keskustelua. Liikenneturvan kesäkuussa tekemän kyselytutkimuksen mukaan lähes kolme viidestä jalankulkijasta kokee, että sähköiset liikkumisvälineet tekevät kävelystä turvattomamman tuntuista.

Tänään Liikenneturva julkaisi neljän kohdan tietoiskun sähköpotkulaudalla liikkujille. Listauksen tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä siitä, miten potkulaudalla voi liikkua mahdollisimman turvallisesti.

1. Sähköpotkulaudan paikka on pyöräväylällä

Jos sähköpotkulaudan suurin rakenteellinen nopeus on yli 15 kilometriä tunnissa, tulee sillä kulkea pyöräkaistalla tai muulla pyöräväylällä – ei jalkakäytävällä.

– Jos pyörätietä ei ole, kuljetaan sähköpotkulaudalla tien tai ajoradan oikeassa reunassa, neuvoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen Liikenneturvan tiedotteessa.

2. Sovita nopeus tilanteen tasalle

Sähköpotkulaudan nopeus on pidettävä tilanteeseen sopivana. Liikenneturva suosittelee myös, että sähköpotkulaudan hallintaa harjoitellaan rauhallisessa paikassa ennen liikenteen sekaan siirtymistä.

– Kaupunkitilat ovat monesti valmiiksi jo hyvin ahtaita ja kesäisin kävelijöiden määrä kasvaa. Suurimman mahdollisen nopeuden ajaminen ei kaupungissa ole usein mahdollista, vaan nopeus tulee sovittaa ympäristön ja muiden kulkijoiden vauhtiin, Tarvainen opastaa.

3. Kanavoi sisäistä pyöräilijääsi

Sähköpotkulautailijaa koskevat samat liikennesäännöt kuin pyöräilijää. Perussääntönä teiden ja katujen risteyksissä väistetään oikealta tulevia ajoneuvoja, pyöräilijöitä tai muita sähköpotkulautailijoita.

– Silkan hurlumhein sijasta kulkemista määrittävät yhteiset liikennesäännöt, joita tulee noudattaa niin kuin muillakin kulkutavoilla liikuttaessa. Kun kuljetaan liikenteessä, myös päihteettömyys ja kännykän jättäminen taskun pohjalle ajon ajaksi tekevät kulusta turvallisempaa, Tarvainen ohjeistaa.

4. Ota muut huomioon

Liikenneturvan mukaan lähestyvä sähköpotkulauta voi jäädä muilta helposti huomaamatta, sillä sähköpotkulaudan moottori on äänetön. Liikenneturva kannustaa sähköpotkulautailijoita käyttämään kelloa, mutta muistuttaa, että äänimerkin antaminen ei vapauta velvollisuudesta olla varovainen.

– Älä jätä lautaa kulkuväylälle, jossa siihen voi kompastua tai törmätä. Kohteliaisuus ja hyvätapaisuus on liikenteessä yhtä arvokasta kuin arjessa. Kun kohtaamistilanteet sujuvat turvallisesti ja myönteisesti, jää osapuolille hyvä mieli, joka kantaa liikenteessä eteenpäin seuraaviin tilanteisiin. Näin yhteinen liikennekulttuurimme paranee tilanne kerrallaan, Tarvainen toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .