Sähkötupakointi auttaa harvoin eroon nikotiinista – nuorilla e-tupakka on portti tavalliseen tupakkaan

Kiista sähkösavukkeen tehosta tupakkavieroituksessa ei ole laantumassa. Arvostettu lääketiedelehti New England Journal of Medicine kertoi juuri, että osa lakkoon pyrkivistä tupakoitsijoista hyötyy sähkösavukkeesta.

Nikotiinikorvaushoidossa olleista noin 10 prosenttia pääsi vuoden kuluessa eroon tupakasta, mutta sähkösavukkeisiin siirtyneistä se onnistui lähes 20 prosentilta.

Kävi kuitenkin ilmi, että sähkösavukeryhmän onnistujista jopa 80 prosenttia käytti vielä vuoden kuluttuakin nikotiiniannoksen antavaa sähkösavuketta. Nikotiinikorvausryhmässä taas valtaosa oli päässyt kokonaan eroon myös korvaustuotteista, kuten nikotiinipurukumeista ja -pastilleista.

Saarijärvellä lukiota käyvä 18-vuotias Valtteri Oulejärvi sanoo, että ryhtyi 13-vuotiaana tupakoimaan niin kuin moni koulukaverinsakin.

– Kolme vuotta sitten kuitenkin siirryin sähkösavukkeisiin, jotta nikotiinia ei tulisi niin paljon. Annostelen nesteeseen lähes minimimäärän nikotiinia, Oulejärvi sanoo.

– Haluaisin kyllä lähivuosina lopettaa myös sähkötupakoinnin, onhan tämä turha tapa. Minulla kuitenkin taitaa olla nikotiiniriippuvuus. Koen, että sähkötupakka piristää samaan tapaan kuin kahvi.

Kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen muistuttaa, että sähkösavukkeesta vieroituskeinona on useitakin tutkimuksia, mutta niiden tulokset ovat keskenään ristiriitaisia.

– E-tupakan käyttäjillä tupakkalakko onnistui yleisesti ottaen huonommin kuin muita korvaustuotteita käyttäneillä. Erityisesti kontrolloituja kliinisiä hoitokokeiluja tarvitaan lisää.

Oulejärvellä e-tupakka ei ole auttanut nikotiinikoukusta. Vieroitusta hän on kokeillut lähinnä nikotiinipurukumin avulla.

– Se ei toiminut. Minua alkoi närästää ja oksettaa.

Tuoreimmasta tutkimuksesta Kauhanen päättelee, että sähkösavukkeet saattavat kuitenkin toimia muita korvaustuotteita tehokkaammin tietyillä ryhmillä, kuten kovimmilla tupakoitsijoilla, jos heillä vain on motiivi lopettaa.

– Yleisesti ottaen sähkösavuke ylläpitää addiktiota vahvemmin kuin perinteinen korvaushoito.

Sähkösavuke on kuitenkin kovassa nosteessa, koska sitä markkinoidaan vieroituskeinona. Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti varoittaa rinnastamasta sähkötupakkaa korvaushoitotuotteisiin.

– Nikotiinihöyryhenkosia sähkötupakoitsija vetää sillä taajuudella kuin haluaa, kun taas nikotiinikorvaushoidossa on selvät lääkeohjeet eikä veren nikotiinipitoisuus koskaan pääse sille tasolle kuin tupakoidessa tai sähkösavuketta käytettäessä.

Suomalaisista 2–3 prosenttia käyttää sähkösavukkeita säännöllisesti. Hyvin harva ei-tupakoiva aikuinen näyttäisi ryhtyvän e-tupakan käyttäjäksi.

Nuorilla sähkösavuke on tutkimusten mukaan usein portti tavallisen tupakan käyttöön. Kouluterveyskyselyiden mukaan sähkösavukekokeiluja on esimerkiksi lukioikäisistä noin 30 prosentilla.

– Sähkösavukkeen suosio kasvaa, ja meilläkin noin joka neljäs nuori on ainakin kokeillut sitä. Sähkötupakoivilla nuorilla on tutkimusten mukaan lähes nelinkertainen riski ryhtyä käyttämään tavallista tupakkaa jo vuoden seurannan jälkeen, Kauhanen sanoo.

Oulejärvi arvelee käyttävänsä sähkötupakkaan noin kolme euroa viikossa.

– Kaveripiirissä monilla on sama juttu. Vain osa polttaa enää tavallista tupakkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .