Säteilyturvakeskus rauhoittelee Olkiluoto-kohua

Julkisuuteen vuotaneessa EU-raportissa mainitut OIkiluodon ydinvoimaloiden turvallisuusongelmat ovat olleet tiedossa ja hallinnassa, vakuuttaa Säteilyturvakeskus (STUK).

Olkiluodon ja Ruotsin Forsmarkin samantyyppisten voimaloiden sähkökatkotilanteeseen liittyvät ongelmat nousivat esiin, kun saksalaislehti Der Spiegel uutisoi osia torstaina julkistettavasta EU:n ydinturvallisuusraportista. STUK rauhoittelee asiasta noussutta kohua.

STUKin ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja Petteri Tiippana myöntää raportin tiedot sinänsä oikeiksi. Tunnin mittainen täydellinen sähkökatkos aiheuttaisi Olkiluodossa polttoainevaurioita. Olkiluodossa on kuitenkin vakavien onnettomuuksien hallintajärjestelmät, joilla varmistetaan, ettei Fukushiman turmaa vastaavaa päästöä tapahdu.

Voimaloiden stressitesteihin perustuvassa EU-raportissa esiin nostetuissa asioissa ei ole Tiippanan mukaan sinänsä mitään uutta.

–·Mekin kyllä kerrottiin meidän maaraportissa viime vuoden lopulla, että jos oletetaan, että Olkiluodosta menetetään kaikki sähköt, niin hyvin kuin ne on varmistettu, niin näin se on. Tunnin kuluttua alkaa olla ongelmia, Tiippana sanoo STT:lle.

Tiippanan mukaan kyse olisi äärimmäisen epätodennäköisestä tapahtumasta.

–·Mutta jos vaan pitää olettaa, että kaikki menee, kaikki tietysti menee. Niin käy.

Tiippanan mukaan Olkiluodossa on käynnissä suunnittelu riippuvuuden vähentämiseksi sähkönsyötöstä ja sähkönjakelujärjestelmästä.

–·Sinne tulee lähitulevaisuudessa järjestelmät, jotka eivät tarvitse laitoksen sähköjärjestelmien sähköä turvallisuustoimintojen toteuttamiseen.

Monta varajärjestelmää

Teollisuuden Voima kiistää Olkiluodon voimaloiden vakavat turvallisuuspuutteet. TVO:n tiedotteen mukaan Olkiluodon laitokset ovat kehittyneet ajan kuluessa.

–·Alun perin ulkoisen sähkön menetyksen varalle oli ja on edelleen varavoimadieselit, 1980-luvulla tehtiin kytkentämahdollisuus Harjavallan vesivoimalaitoksesta, 1990-luvulla lisättiin laitosten väliset sähkönsyötöt, 2000-luvulla rakennettiin kaasuturbiinivoimalaitos Olkiluotoon, TVO listaa tiedotteessaan.

Ympäristöjärjestö Greenpeace muistutti puolestaan omassa tiedotteessaan, että Fukushiman tuhoutuneet reaktorit oli suunniteltu kestämään kahdeksan tunnin täydellinen sähkön menetys. Olkiluodon ydinpolttoaine alkaisi sulaa noin tunti sähkönmenetyksen jälkeen.

Niinistö hämmentyi

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) oli keskiviikkona toimittajatapaamisessa hämillään Olkiluotoa koskevista tiedoista. Hän sanoi aikovansa keskustella hallituksen sisällä siitä, mitä hallitus aikoo tehdä, jos EU:n arvio löytää Suomen ydinturvallisuudesta merkittäviä puutteita ja kehittämisen tarpeita.

Niinistö muistutti, että edellisen hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) selvitti Suomen voimaloihin liittyviä ydinturvallisuuskysymyksiä Fukushiman ydinturman jälkeen.

–·Sinällään minua hämmentää tämä, että jos EU-laajuisessa arvioinnissa Suomessa on vakavia puutteita, kun ministeri Pekkarinen viime hallituskaudella totesi, että tämän asian pitäisi olla kunnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.