SAK: 99 prosenttia työtaisteluista on työnantajien syytä

SAK kieltää, että sen omien jäsenliittojensa kiistat aiheuttaisivat yleensä häiriöitä työmarkkinoilla. Elinkeinoelämän keskusliitto syytti SAK:n jäsenliittoja työmarkkinarauhan horjuttamisesta, koska Sähköliittoon kuuluneet VR Trackin työntekijät ovat lakkoilleet ja halunneet omat erilliset sopimusoikeudet. Rautatiealan työehtosopimukset on vakiintuneesti solmittu Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kanssa.

- Riidat johtuvat siitä, että työnantajat päättävät yksipuolisilla päätöksillä siirtää sopimukset halvemman työehtosopimuksen piirin tai vaihtoehtoisesti tuotannollisista ja järjestelyllisistä syistä, sanoo varatoimitusjohtaja Matti Huutola SAK:sta.

Huutolan mukaan SAK osallistuu jäsenliittojensa keskinäisiin kiistoihin vain, jos liitoilta tulee pyyntö. Hänen mukaansa keskusjärjestö ei voi pelisääntöjensä vuoksi puuttua jäsenliittojen kiistoihin ilman pyyntöä.

- Uhkaavia sopimus- ja järjestörajariitoja pitäisi osata ennaltaehkäistä nykyistä paremmin. Sen pitäisi tapahtua sekä meidän että työnantajien puolelta, Huutola sanoo.

VR julisti aiemmin päivällä lakkoilijat työsulkuun, joka alkaa 31. heinäkuuta.

VR:n toimitusjohtajan Mikael Aron mukaan on kohtuutonta, että pieni joukko sähkötyöntekijöistä on haitannut toistumiseen työrauhaa ja pyrkinyt saamaan itselleen muita paremmat edut.

Sähköliittoon kuuluvat työntekijät ovat lakkoilleet jo kesällä kerran aiemmin ja uhanneet seuraavalla lakolla, joka alkaisi 26. heinäkuuta.

Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n työmarkkinajohtajan Lasse Laatusen mielestä Sähköliiton ammattiosasto yrittää murtaa sopimusjärjestelmää VR:ssä.

EK:n työsulun jälkeen lähettämässä tiedotteessa painotetaan, että ay-liike ei pysty pitämään nurkkiaan puhtaana työllisyys- ja kasvusopimuksesta huolimatta.

Laatusen mukaan työnantajan julistama työsulku on laillinen, koska se ei kohdistu toiseen osapuoleen JHL:ään eikä sululla ajeta voimassa olevan työehtosopimuksen vastaisia vaatimuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.