SAK odottaa maan hallitukselta linjausta työelämän kysymyksistä

Palkansaajaliitto SAK odottaa maan hallitukselta selkeää tietoa siitä, miten se aikoo työelämän kysymyksissä toimia, jos työmarkkinajärjestöt saavat yhteiskuntasopimuksen valmiiksi.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan SAK:n on tärkeää saada nyt varmuus siitä, mitkä ovat hallituksen omat toimet mahdollisen ratkaisun jälkeen.

SAK edellyttää yhä, että paikallisen sopimisen linjaukset liitetään yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. EK on tätä vastustanut.

– Jos EK ei ole valmis neuvottelemaan paikallisesta sopimisesta, niin onko maan hallitus valmis neuvottelemaan? Haluamme tietää, mihin paikallisen sopimisen sääntöjä ollaan kehittämässä sikäli kuin (yhteiskunta)sopimus aikanaan saadaan valmiiksi.

SAK:n linja on selvä. Se ei halua lakitietä, vaan veisi paikallisen sopimisen työehtosopimuksen kautta työpaikoille.

– Sillä tavalla turvattaisiin se oikea perälauta eli työehtosopimus.

Lyly ei odota erityistä ulostuloa hallitukselta vaan vastauksia neuvottelujen yhteydessä.

SAK:n hallitus kokousti tänään yli 3,5 tuntia. Lylyn mukaan tämä kertoo vaikeasta tilanteesta. Hän kertoi kuitenkin saaneensa omiltaan koko lailla yksimielisen tuen neuvottelujen jatkamiseksi.

Lyly kertoi, että monissa asioissa on jo edetty.

– Uudessa työmarkkinamallissa, jossa kilpailuille alttiit alat määrittelisivät  kustannustason, on päästy hyvin eteenpäin. Nyt on kysymys vain siitä, milloin se otetaan käyttöön. Me haluaisimme että 2017 ja työnantaja että 2016. Yksityiskohtia joudutaan vielä viilaamaan.

Lylyn mukaan kaikki asiat, kuten lomarahojen leikkaukset, arkipyhät ja sairausajan palkat, ovat yhä neuvottelupöydällä. Mistään ei ole sovittu.

– Olen ollut tiiviisti neuvottelupöydässä, ja minuakin aina yllättää, että mitä pöydässä kuulemma on tapahtunut. Hahmoja ja laskelmia on olemassa, ja nyt valintojen aika on tästä eteenpäin. Keskustelua siitä, mikä on todennäköisempää kuin jokin muu, on toki käyty.

Lyly sanoi lopettaneensa aikoja sitten yhteiskuntasopimuksesta puhumisen. Hänen mielestään kyse on työmarkkinaratkaisusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Noin 20 työntekijää on sairastunut Turun telakalla pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Liikuntapuiston ylipainehallista yksi tarjous

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.