SAK odottaa maan hallitukselta linjausta työelämän kysymyksistä

Palkansaajaliitto SAK odottaa maan hallitukselta selkeää tietoa siitä, miten se aikoo työelämän kysymyksissä toimia, jos työmarkkinajärjestöt saavat yhteiskuntasopimuksen valmiiksi.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan SAK:n on tärkeää saada nyt varmuus siitä, mitkä ovat hallituksen omat toimet mahdollisen ratkaisun jälkeen.

SAK edellyttää yhä, että paikallisen sopimisen linjaukset liitetään yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. EK on tätä vastustanut.

– Jos EK ei ole valmis neuvottelemaan paikallisesta sopimisesta, niin onko maan hallitus valmis neuvottelemaan? Haluamme tietää, mihin paikallisen sopimisen sääntöjä ollaan kehittämässä sikäli kuin (yhteiskunta)sopimus aikanaan saadaan valmiiksi.

SAK:n linja on selvä. Se ei halua lakitietä, vaan veisi paikallisen sopimisen työehtosopimuksen kautta työpaikoille.

– Sillä tavalla turvattaisiin se oikea perälauta eli työehtosopimus.

Lyly ei odota erityistä ulostuloa hallitukselta vaan vastauksia neuvottelujen yhteydessä.

SAK:n hallitus kokousti tänään yli 3,5 tuntia. Lylyn mukaan tämä kertoo vaikeasta tilanteesta. Hän kertoi kuitenkin saaneensa omiltaan koko lailla yksimielisen tuen neuvottelujen jatkamiseksi.

Lyly kertoi, että monissa asioissa on jo edetty.

– Uudessa työmarkkinamallissa, jossa kilpailuille alttiit alat määrittelisivät  kustannustason, on päästy hyvin eteenpäin. Nyt on kysymys vain siitä, milloin se otetaan käyttöön. Me haluaisimme että 2017 ja työnantaja että 2016. Yksityiskohtia joudutaan vielä viilaamaan.

Lylyn mukaan kaikki asiat, kuten lomarahojen leikkaukset, arkipyhät ja sairausajan palkat, ovat yhä neuvottelupöydällä. Mistään ei ole sovittu.

– Olen ollut tiiviisti neuvottelupöydässä, ja minuakin aina yllättää, että mitä pöydässä kuulemma on tapahtunut. Hahmoja ja laskelmia on olemassa, ja nyt valintojen aika on tästä eteenpäin. Keskustelua siitä, mikä on todennäköisempää kuin jokin muu, on toki käyty.

Lyly sanoi lopettaneensa aikoja sitten yhteiskuntasopimuksesta puhumisen. Hänen mielestään kyse on työmarkkinaratkaisusta.