SAK:n Eloranta Jyväskylässä: "Kulunut vaalikausi oli palkansaajille poikkeuksellisen raskas" – lue kaikki vappupuheet tästä

Juttu täydentyy uusilla puheilla läpi päivän.

Kaiken kansan vappujuhlan pääpuhujana Jyväskylässä esiintynyt SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoo, että tulevalla hallituskaudella nähdään aitoa kolmikantaista sopimista. Hän ehdottaa syksyn neuvottelukierrokselle liittovetoista, mutta koordinoitua työmarkkinaratkaisua, joka sovitetaan yhteen hallituksen talous-, vero-, työelämä- ja sosiaaliturvapolitiikan kanssa.

– Aika ja tilanne edellyttävät uudenlaista sopimisen mallia ja vahvaa keskinäisen luottamuksen rakentamista. Viime sopimuskierros oli työnantajan tiukasti koordinoima palkkatupo, enkä usko palkansaajien enää alistuvan tähän. Kilpailukykysopimuksen perintö on raskas taakka neuvottelupöytiin.

Eloranta huomauttaa, että kiitos parantuneesta taloustilanteesta kuuluu myös palkansaajille, jotka ovat noudattaneet maltillista palkkapolitiikkaa ja tyytyivät hallituskauden alussa nollakorotuksiin ja työehtojen heikennyksiin.

– Kulunut vaalikausi oli palkansaajille poikkeuksellisen raskas. On kohtuullista, että taloustilanteen parannuttua myös työntekijöiden työehdot kohenevat ja tilanne työmarkkinoilla normalisoidaan.

Lue myös: SAK:n Eloranta Jyväskylässä: "Kulunut vaalikausi oli palkansaajille poikkeuksellisen raskas" – lue koko puhe tästä
 

Henna Virkkunen (kok.) Kuva: Tommi Huusko
 

Virkkunen vappupuheessaan: Kestävät investoinnit eivät uhkaa hiilinieluja

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) piti vappupuheensa Kokoomuksen sinisessä vapussa Seinäjoella.

Virkkusen mielestä hallitusneuvottelijat eivät juuri parempaa vappulahjaa olisi voineet saada, kuin Metsä Groupin suunnittelema Kemin biotuotetehdas.

– Sen lisäksi että investointi tuo työtä ja vientituloja, se myös nostaa tuntuvasti Suomen uusiutuvan energian määrää ja tuo markkinoille lisää biopohjaisia tuotteita fossiilisia raaka-aineita korvaamaan. Juuri tämän eteen Euroopan unionissa on viime vuodet tehty työtä, Virkkunen sanoo.

Lue myös: Virkkunen vappupuheessaan: Kestävät investoinnit eivät uhkaa hiilinieluja – lue koko puhereferaatti tästä

 

Sinuhe Wallinheimo (kok.) Kuva: Tiina Mutila

Wallinheimo vappupuheessaan: "Liikkumattomuus vaikuttaa nuorten syrjäytymiseen"

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) korosti Jyväskylässä hotelli Paviljongissa pitämässään vappupuheessa, että tärkein kysymys tulevalle hallitukselle on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus.

– Halutaanko Suomi pitää 2020- ja 30-luvullakin maana, jossa jokainen meistä voi luottaa siihen, että vaikean paikan tullen apua ja tukea löytyy? Että entistä runsaslukuisemmasta vanhusväestöstä pidetään huolta? Että meidän lapsemme saavat maailman parhaat menestymisen eväät maailman parhailta opettajilta turvallisessa ympäristössä?

Ratkaisuna näihin kysymyksiin Wallinheimo pitää rohkeaa uudistuspolitiikkaa.

Hän nosti esiin myös nuorten syrjäytymisen ja sen, että yksi taustalla vaikuttava elementti on liikkumattomuus.

– Liikkumattomuuden hintalappu on vuosittain 3,5-7 miljardia ja tämän liikuntapommin purkamiseksi me tarvitsemme käyttöön kaikki mahdolliset välineet.

Lue myös: Wallinheimo vappupuheessaan: "Liikkumattomuus vaikuttaa nuorten syrjäytymiseen" – lue koko puhe tästä

Kuva: Jaana Kautto
 

Piritta Rantanen vappupuheessaan: Tarvitsemme perhevapaauudistusta, työ ja perhe-elämä on pystyttävä yhdistämään joustavammin – lue koko puhe tästä

Tuore jämsäläiskansanedustaja Piritta Rantanen (sd.) vaati vappupuheessaan Jämsän Koskenpäällä varhaiskasvatusuudistusta ja perhevapaauudistusta, joka toteutetaan perheiden ehdoilla.

– Työ ja perhe-elämä on pystyttävä yhdistämään joustavammin ja kaikkien suomalaisten osaamista on pystyttävä parantamaan. Koulutus, kehitys ja innovaatiot ovat niitä kulmakiviä, joilla hyvinvointiyhteiskuntamme pysyy ja pystyy kehittymään, hän sanoi.

Lue myös: Piritta Rantanen vappupuheessaan: Tarvitsemme perhevapaauudistusta, työ ja perhe-elämä on pystyttävä yhdistämään joustavammin – lue koko puhe tästä

SDP:n eurovaaliehdokas Yannick Lahti vappupuheessaan Äänekoskella: "Brexit on sukupolveni kivuliain poliittinen tragedia"

SDP:n eurovaaliehdokas Yannick Lahti piti oman vappupuheensa Äänekosken torilla ja muistutti, millaisia ongelmia eriarvoisuuden kasvaminen tuottaa koko Euroopan alueella.

– Olemme nähneet jo Iso-Britanniassa, mitä kansallismieliset väärät lupaukset ja helpot vastaukset vaikeisiin haasteisiin tuottavat. Sekasortoa. Minun sukupolveni kivuliain poliittinen tragedia ei ole sote-uudistuksen kaatuminen, tai toinen lamamme, vaan Brexit. Ei sen vuoksi, että Iso-Britannian lopulta eroaa EU:sta vaan siksi, että siihen johti halpamainen retoriikka ja tosiasioiden nyt jo todettu vääristely.

Lue myös: SDP:n eurovaaliehdokas Yannick Lahti vappupuheessaan Äänekoskella: "Brexit on sukupolveni kivuliain poliittinen tragedia" – lue koko puhe tästä
 

SDP:n Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Ville Rautiainen:" Nämä ovat kaksi maakuntaa eniten puhuttelevaa teemaa"

SDP:n Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Ville Rautiainen nosti vappupuheessaan esiin kaksi teemaa, jotka erityisesti nousevat esiin Keski-Suomessa. Ne ovat liikenneinfra sekä sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Me haluamme turvata vanhuksille hyvän ja turvallisen hoidon myös silloin kun omat voimat eivät riitä. Tuottajien omavalvonta ja laatusuositukset eivät riitä. SDP edellyttääkin, että vähimmäishoitajamitoitus lisätään vanhuspalvelulakiin, valvontaa parannetaan ja vanhusten kotihoidon resurssit turvataan, Rautiainen linjasi sote-palveluita.

Lue myös: SDP:n Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Ville Rautiainen: "Lähdemme tekemään muutosta, jonka keskiössä on ihminen"

SDP:n Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja Sanna Laakso: "Riitelemällä ja repimällä, ei ehjää yhteiskuntaa rakenneta"

SDP:n Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja Sanna Laakso toivoi vappupuheessaan järjen pitämistä mukana tulevaisuuden muutoksissa.

– Monetkaan asiat eivät tapahdu sormia napsauttamalla, tai yön yli nukkumalla. Monet hyödyt näkyvät vasta lastenlapsillemme. Mutta se on sitä solidaarisuutta, sitä, mitä me Suomessa kaipaamme, Laakso sanoi.

Lue myös: SDP:n Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja Joutsassa: Riitelemällä ja repimällä ei ehjää yhteiskuntaa rakenneta – lue koko puhe tästä

Li Andersson (vas.) Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
 

Andersson: Vaalituloksen pitää näkyä tulevan hallituksen kokoonpanossa ja hallitusohjelmassa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puhui vappuna Turussa ja Salossa. Hän vaati puheessaan, että eduskuntavaalien tuloksen pitää näkyä niin tulevan hallituksen kokoonpanossa kuin hallitusohjelmassakin.

Andersson arvioi, että SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton vaalivoitot sekä porvarihallituksen pääministeripuolueen keskustan historiallisen raju vaalitappio osoittavat, että suomalaiset haluavat muutosta yhteiskuntaan.

Lue myös: Li Andersson: Vaalituloksen pitää näkyä tulevan hallituksen kokoonpanossa ja hallitusohjelmassa

Antti Rinne puhui Helsingin Työväen vappujuhlassa Rautatientorilla. Kuva: Jussi Nukari
 

Antti Rinne lupasi paljon, muttei sentään jääkiekon maailmanmestaruutta

SDP:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne oli vappupuheessaan lupailevalla tuulella. Rinteen mukaan seuraava hallitus esimerkiksi peruu työttömyysturvaa alentavan aktiivimallin leikkauksen ja "hoitaa" vanhustenhoitoon 0,7:n hoitajan mitoituksen.

Jos Rinne saa hallituksen muodostettua, luvassa olisi myös esimerkiksi veronkevennyksiä pieni- ja keskituloisille ja erilaisia toimia yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseksi.

– Vaali-iltana kävi selväksi, että neljä vuotta kestäneet pakkotalkoot, jossa oikeisto laittoi leikkauksillaan pieni- ja keskituloiset maksamaan, ovat nyt lopullisesti ohi, Rinne sanoi Työväen vappujuhlassa Helsingissä.

Erityisesti työmarkkinoille Rinne kaipaa takaisin sopimisen kulttuuria ja sopimusyhteiskuntaa. Hänen mukaansa sanonta "torilla tavataan" alkoi viime hallituksen aikana tarkoittaa urheilun kultajuhlien sijaan massiivisia mielenosoituksia hallituksen pakkolakeja vastaan.

–  En lupaa jääkiekon maailmanmestaruutta, mutta sen lupaan, että työntekijöiden oikeuksia ei poljeta, Rinne julisti.

Lue myös: Antti Rinteen vappupuhe: "Tänä vuonna vietämme vappua valoisissa merkeissä, sillä muutos on alkanut"
 

Antti Kaikkonen (kesk.) Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
 

Kaikkonen: Hallitusneuvottelut syytä aloittaa poliitikkojen ja työmarkkinaosapuolten yhteisellä "työkokouksella"

Hallitusneuvottelut olisi hyvä aloittaa poliitikkojen ja työmarkkinaosapuolten yhteisellä "työkokouksella", ehdottaa keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen.

Hänen mukaansa tarkoitus olisi miettiä yhdessä keinoja siihen, miten työllisyysaste saadaan nousemaan 75 prosenttiin tällä vaalikaudella. Työkokouksen koollekutsumisessa Kaikkonen heittää pallon hallitustunnustelijalle, SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Kaikkonen otti työkokouksen esille vappupuheessaan Hyvinkäällä. Keskusta voisi Kaikkosen mukaan tukea mahdollisesti syntyvää yhteisymmärrystä myös oppositiosta.

Lue myös: Keskustan Kaikkonen: Hallitusneuvottelut syytä aloittaa poliitikkojen ja työmarkkinaosapuolten yhteisellä "työkokouksella"

KD:n Essayah kaipasi lisää talouspolitiikkaa Rinteen kysymyspatteristoon

Mihin mahtoivat unohtua talouspolitiikkaa ja maataloutta koskevat kysymykset hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyspatteristosta, ihmetteli kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vappupuheessaan.

–  Talous- ja finanssipolitiikka on erillisneuvotteluissa avattu ensin neljän suurimman puolueen väliseen keskusteluun. Tätä voi pitää erikoisena menettelynä, koska se on kuitenkin hallitusohjelman pohja, Essayah sanoi puheessaan Kuopion torilla.

Lue myös: KD:n Essayah kaipasi lisää talouspolitiikkaa Rinteen kysymyspatteristoon

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saapui puolueen vappupiknikille Hesperian puistossa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 

Halla-aho moittii vappupuheessaan Suomen tapaa muodostaa hallitus

Suomen tapa muodostaa hallitus on huonompi kuin Ruotsissa tai Tanskassa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Halla-ahon mukaan se, että melkein kaikki puolueet voivat Suomessa liittoutua melkein kaikkien muiden kanssa, on ongelma äänestäjien kuluttajansuojan kannalta.

Halla-aho kommentoi Suomen hallituksenmuodostamistapaa Helsingissä pitämässään vappupuheessa.

Lue myös: Halla-aho moittii Suomen tapaa muodostaa hallitus

Haaviston mukaan myös Suomen metsäteollisuuden on osaltaan kannettava kortensa kekoon. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 

Pekka Haavisto vappupuheessaan: Vihreät eivät tingi ilmastotavoitteista

Vihreät eivät ole valmiita tinkimään ilmastotavoitteista hallitustunnusteluissa, puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo.

Haavisto muistutti Turussa pitämässään vappupuheessa, että kahdeksan puoluetta on sitoutunut tavoitteeseen pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Hän sanoi uskovansa, että keinoista on mahdollista päästä yhteisymmärrykseen.

Haavisto kommentoi puheessaan myös Kemiin suunnittelemaa sellutehdasta.

Lue myös: Pekka Haavisto vappupuheessaan: Vihreät eivät tingi ilmastotavoitteista

Juttua täydennetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskisuomalaisen ilmestymisessä ongelmia – näköislehti avoinna kaikille

Taloustieteilijät ja poliittinen vasemmisto löysivät toisensa oppivelvollisuusiän nostossa, jonka moni oikeistolainen tyrmää

Jyväskylässäkin nähty tissiflashmob käynnisti keskustelun nänneistä – sukupuolentutkimuksen lehtorin mukaan naisvartalo on edelleen seksualisoidumpi kuin miehen

Hevonen jumittui sitkeästi ojaan Jämsässä – neljän tunnin yöllisessä urakassa eivät auttaneet miesvoimat eikä mönkijä, joten palokunta turvautui vielä järeämpään keinoon

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa

Toimi Kankaanniemen vierailijakolumni: EU-tukipaketti avaa vaarallisen kierteen

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.