SAK:n edustajistossa puhunut Rinne uskoo hallitusohjelmaan, johon myös palkansaaja voi olla tyytyväinen

Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) uskoo, että ensi viikolla syntyy hallitusohjelma, johon myös palkansaaja voi olla tyytyväinen.

SAK:n edustajiston kevätkokouksessa puhunut Rinne uskoo asioiden lähtevän sellaiseen suuntaan, jossa työmarkkinatilanne pysyy rauhallisena. Ainakaan tuleva hallitus ei synnytä mitään turhia jännitteitä, vaan Rinteen mukaan se

päinvastoin haluaa tukea sitä kehitystä, mitä vakaa ja ennakoitava työmarkkinatoiminta edellyttää.

–  Uskon, että tämä lähtee siihen suuntaan kulkemaan, Rinne sanoi.

Omassa puheessaan SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta nosti esiin SAK:n tavoitteita työllisyystoimiksi. Palkansaajakeskusjärjestön mielestä esimerkiksi muutosturvan kehittäminen parantaisi työntekijän asemaa silloin, kun työ on katkolla.

– Kun kerran työnantajapuoli on vahvasti sitoutunut 75 prosentin yli menevään työllisyysasteeseen, nyt olisi oivallinen paikka osoittaa sitoutumista todellisiin työllisyystoimiin, Eloranta sanoi puheessaan.

Tarpeeksi ministereitä

Rinne kertoi, että meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa on hyvä henki.

–  Aikataulut ovat sellaiset, että tiistaina pitäisi pöydistä tulla valmista tekstiä. Puheenjohtajat pääsisivät arvioimaan sitä tekstiä keskiviikkona ja torstaina, niin että perjantaina voitaisiin todeta, että tämä on tässä, että lähdetään katsomaan ministerinimiä, Rinne sanoi.

Rinteen lähtökohta on, että tulee riittävästi ministereitä, niin että asiat hoituvat.

"Sopimisessa meillä on voima"

Rinne totesi SAK:n edustajistolle toivovansa, että ensi syksy olisi sellainen, että voitaisiin yhdessä viedä asioita eteenpäin. Hän toivoi työmarkkinoilla saatavan kasvua tukevaa vakautta ja ennakoitavuutta.

–  Pyritään tekemään yhteistyötä mieluummin kuin tappelemaan keskenämme. Olemme niin pieni kansakunta, että meillä ei ole oikein varaa siihen, että täällä tapellaan. Yhteistyössä, sopimisessa meillä on voima.

Kolmikantainen sopiminen on nyt neuvoteltavan hallituksen keskiössä.

–  Asioita viedään yhdessä eteenpäin työmarkkinajärjestöjen kanssa. Kaikki kunnioittavat omia lohkojaan, missä tehdään työtä, ja sen pohjalta haetaan ratkaisuja, Rinne sanoi.

Omistajaohjausasiatkin ovat esillä hallitusneuvotteluissa. Rinteen mukaan tehty periaatepäätös omistajaohjauksesta on kohtalaisen hyvä periaatteiltaan.

–  Varmaan täytyy joitakin täsmennyksiä ja ehkä muutoksiakin tehdä, Rinne sanoi toimittajille puheensa jälkeen.

Hänen mukaansa hallitusneuvotteluissa on käyty myös läpi muualla kuin omistajaohjausyksikössä olevia valtion erityistehtäväyhtiöitä ja tultu siihen tulokseen, että isompiin muutoksiin ei ole tarvetta. Edustajistossa Rinne totesi yhden erityistehtäväyrityksen olevan siirtymässä paikasta toiseen, mutta muuten tilanne on pysymässä suurin piirtein ennallaan.

"Ei kuokka mene isoissa hankkeissa vielä kovin pitkälle maahan"

SAK:n edustajistossa Rinteelle tuli kysymyksiä laidasta laitaan.

Rinteeltä muun muassa kysyttiin lentoverosta. Rinteen mukaan kotimaista lentoveroa ei ole tulossa.

–  Jos lentovero tehdään, se täytyy tehdä vähintään Euroopan mittakaavassa ja sen täytyy koskettaa kaikkia lentoyhtiöitä samalla tavalla, Rinne sanoi.

Isot raidehankkeet ovat pöydällä hallitusneuvotteluissa. Rinne ennakoi infrahankkeista saatavan sellaisen paketin, että heti hallituksen aloittaessa tullaan kertomaan, mitä infrahankkeita lähdetään viemään eteenpäin ja mitkä hankkeet ovat pitemmässä juoksussa.

–  Ratahankkeet, joista nyt on paljon puhuttu, edellyttävät vielä suunnittelua. Uskon, että tällä vaalikaudella ei kuokka mene näissä isoissa hankkeissa vielä kovin pitkälle maahan. Ne pistetään sellaiseen malliin, että ne lähtevät toteutumaan, Rinne sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.