SDP peruisi lomarahaleikkaukset ja keventäisi verotusta – finanssiala maksamaan

Puolue haluaa, että kipeimmät pienituloisiin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset perutaan.

Leikkausten perumista, satsauksia koulutukseen ja varhaiskasvatukseen sekä työvoimapalveluihin, kaikki tämä vähemmällä velanotolla. Muun muassa näitä esittää SDP omassa vaihtoehtobudjetissaan hallituksen budjettisuunnitelmien tilalle.

SDP:n mukaan oikeudenmukaisuus pitää palauttaa niin, että talouskasvun hedelmät kuuluvat kaikille. Puolue palauttaisi muun muassa lomarahat, joita on tällä hallituskaudella leikattu.

– Niin moni ihminen kesti sen, että heikkona aikana on pakko säästää. Mutta sitä kestää harva, että kun talouskasvua jälleen on, niin sitä mikä on viety, sitä ei palauteta, sanoi kansanedustaja Krista Kiuru vaihtoehtobudjetin esittelytilaisuudessa.

SDP esittää myös, että pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkkeensaajien sekä työttömien verotusta kevennetään. Samalla puolue laajentaisi veropohjaa finanssisektorin suuntaan. SDP pitää finanssialaa aliverotettuna.

Satsauksia koulutukseen, vähemmän velanottoa

SDP haluaa, että kipeimmät pienituloisiin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset perutaan. Lisäksi pienituloisten eläkeläisten toimeentuloa vahvistettaisiin erityisellä paketilla.

– Veropolitiikkamme keskeisenä tavoitteena on oikeudenmukainen sekä kasvua ja työllisyyttä tukeva verojärjestelmä, jossa verojen maksaminen perustuu maksukykyyn. Verotusta pitää korjata siihen suuntaan, että omalla työllään tulee toimeen ja voi elättää perheensä, SDP vaatii.

Työllisyyden tukemiseksi pitkällä aikavälillä SDP esittää oppivelvollisuuden pidentämistä, varhaiskasvatuksen uudistamista, korkeakoulutuksen määrän lisäämistä ja koulutustason nostamista. Listalla on myös aktiivisen työvoimapolitiikan merkittävä tehostaminen ja sen resurssien lisääminen.

Talouskasvu perustuu puolueen mukaan ennen kaikkea tuottavuuden kasvuun. Sen ytimessä ovat korkea osaaminen ja koulutettu väestö, panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä aktiivinen, uudistumista tukeva elinkeinopolitiikka.

– SDP:n vaihtoehto korjaa hallituksen politiikan yhden räikeimmän epäkohdan eli satojen miljoonien eurojen leikkaukset koulutuksesta.

SDP:n mukaan vaihtoehtobudjetti merkitsee sitä, että valtio joutuisi ottamaan vähemmän velkaa kuin hallitus ottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.