SDP esitteli eriarvoistumispakettinsa – "Tämä ei ole mikään halpa paketti"

Puolueen mukaan eriarvoisuutta ei voi torjua ilman rahaa

SDP satsaisi eriarvoistumisen torjuntaan noin 600 miljoonaa euroa. Eriarvoistumispakettinsa esitellyt oppositiopuolue esittää myös rahoituksen summalle.

Puheenjohtaja Antti Rinne sanoo olevansa harmissaan siitä, miten tiukan toimeksiannon paljon asiantuntemusta omaava työryhmä sai, kun rahoitus piti löytää sisäisillä siirroilla.

– Me olemme sitä mieltä, että suomalaisessa yhteiskunnassa eriarvoisuutta ja köyhyyttä ei voi torjua ilman että käytetään siihen myöskin rahaa, Rinne sanoi SDP:n mallin julkistustilaisuudessa.

SDP haluaa muun muassa tehdä toisen asteen koulutuksen maksuttomaksi ja pidentää oppivelvollisuutta, tehdä perhevapaauudistuksen heti ja lisätä lapsiperheiden kotipalveluita. Lisäksi puolue vahvistaisi nuorisotakuuta ja aikuisten osaamisohjelmaa sekä uudistaisi sosiaaliturvaa. Kansan- ja takuueläkkeitä SDP nostaisi 36 eurolla kuussa kaikille, joiden työeläke on alle 1 400 euroa kuukaudessa.

Varhaiskasvatukseen SDP satsaisi alentamalla maksuja – pidemmällä aikavälillä tavoitteena on maksuttomuus. Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saaren työryhmän esitys esiopetuksen ulottamisesta 5-vuotiaisiin on SDP:n mukaan yksi, muttei paras tapa toteuttaa uudistusta.

– Mutta meidän lähtökohtamme on, että lähdetään liikkeelle sieltä missä on vähiten tuloja. Ja sitten kaikkien maksuja pienennetään portaittain. Mutta emme tule vastustamaan sitä, jos joku vie läpi 5-vuotiaiden maksuttomuuden, Rinne sanoi.

Rahoitusta SDP ottaisi muun muassa tehottomina ja vääristävinä pitämistään listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksista, joita se karsisi 282 miljoonan edestä. Puolue korottaisi myös pääomatuloveroa suuria pääomatuloja painottaen 150 miljoonan arvosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

SDP:n Rinne eriarvoistumisraportista: Hyvää analyysiä, toimenpiteet ovat hyvin mitättömiä verrattuna tarpeeseen

Työryhmä esittää koko ikäluokan kattavaa 5-vuotiaana alkavaa varhaiskasvatusta

Uusimmat

Kotimaa

Terrorismirikosten lainsäädäntö kammataan läpi – sitä verrataan muihin eurooppalaisiin maihin

THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut useilla alueilla – toimi näin, jos saat äkillisiä oireita

Yksi kuoli liikenneonnettomuudessa Porissa – rekka törmäsi henkilöauton perään, turmassa osallisena myös toinen rekka

Fasismista ei keskustella perussuomalaisissa ensimmäistä kertaa, Juho Eerola katuu omaa kirjoitustaan

Nuori mies potkaisi vieraasta autosta sivupeilin rikki ja löi nyrkillä sivulasiin Keuruulla

Star Warsin uudet suunnitelmat julkaistiin – seuraavaksi kerrotaan tarinoita Jedien kulta-ajoilta

Yritykset tukivat liikkumista viime vuonna keskimäärin 230 eurolla työntekijää kohti – "Kuntobonukset eivät saa johtaa epätasa-arvon tunteisiin työyhteisöissä"

Poliisi tapasi maanantai-iltana useita ajo-oikeudettomia kuskeja Jyväskylässä ja Äänekoskella

Syyttäjä: Häkkäsen ex-avustaja palautti kahdelta yrittäjältä saamansa rahat vasta poliisitutkinnan alettua – puolustuksen mukaan kyse vanhojen lainojen maksamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö varautuu koronaviruksen vuoksi – asetti työryhmän torjuntatoimien suunnitteluun ja johtamiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.