SDP haluaa presidentiksi entisen linjan jatkajan

SDP haluaa, että maan seuraavaksi presidentiksi henkilön, joka jatkaa edeltäjiensä ulkopoliittiselta arvopohjalta ja linjalta.

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mukaan kaikki demaripresidentit eli Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen ovat edustaneet "arvopohjaista realismia". Samaa linjaa pitäisi myös seuraavan presidentin jatkaa.

SDP julkisti Tampereella eduskuntaryhmänsä kesäkokouksen yhteydessä kesän aikana kansalaisilta keräämänsä ehdotukset puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Eniten kannatusta saivat Eero Heinäluoma, Lasse Lehtinen ja Erkki Tuomioja. Tuomioja on moneen kertaan julkisuudessa kieltäytynyt ehdokkuudesta.

- Eki suostui siihen, että hänen nimensä saa olla mukana tällä listalla, puoluesihteeri Mikael Jungner selvitti.

Kieltäytyjiksi, joiden nimiä ei voi enää jatkossa ehdottaa listattiin Martti Ahtisaari, Lauri Ihalainen, Erkki Liikanen, Paavo Lipponen ja Jacob Söderman.

Kyselyn kärkinimi Heinäluoma sen sijaan lupasi harkita ehdolle lähtemistä syksyn aikana.

- Pelkkä ehdokkuuskin on erittäin iso asia, joka vaati huolellisen fundeerauksen, hän sanoi.

Kiertuepalautteen perusteella kansalaisten ehdokastoiveet jakautuivat kolmeen ryhmään: haloslaisiin kansakuntaa kokoaviin arvojohtajiin, kansakuntaa uudistaviin muutosjohtajiin ja kansakunnan etuja puolustaviin talousmiehiin.

Listalle pääsi vähintään kahdella ehdotuksella. Nimien joukossa on puolueen kokeneen poliitikkokaartin lisäksi muun muassa neljä entistä tai nykyistä kirkonmiestä: Eero Huovinen, Ilkka Kantola, Mitro Repo ja Wille Riekkinen.

Myös nykyisen presidentin puoliso Pentti Arajärvi sai kansalaisilta kannatusta ehdokkuudelle.

Kokoomus ja vasemmistoliitto "sotasokeita"

Urpilainen piti tärkeänä, että presidentin ulkopoliittisiin valtuuksiin ei kajota ja eduskunta- ja presidentinvaaleihin valmistautuessa keskustellaan sekä ulkopolitiikan arvopohjasta että tyylilajista.

Demarijohtaja sivalsi kokoomusta ja vasemmistoliittoa, jotka ovat hänen mielestään jämähtäneet ulkopolitiikassa kylmän sodan maailmaan.

Urpilaisen mukaan kokoomuksen "sokea piste" näyttää yhä olevan Venäjä ja vasemmistoliiton Yhdysvallat.

Kokoomusministereiden Venäjä-puheita Urpilainen luonnehtii "seikkailupolitiikaksi", joka ei aja Suomen etuja. SDP:n ulkopolitiikka perustuu taas Urpilaisen mukaan globaaliin vastuunkantoon ja suurvaltasuhteet tosiasioina tunnustavaan realismiin.

Urpilainen jakoi puolueet vuohiin ja lampaisiin suhtautumisessa globaalin vastuun arvoihin ja suurvaltoihin. Hän luki SDP:n, vihreät ja RKP:n "arvopohjaisen realismin" tukijoiksi.

Keskusta ja kokoomus ovat taas joissakin kysymyksissä tehneet pesäeroa arvopohjaiseen ulkopolitiikkaan.

- Erityisesti tämä näkyy suhtautumisessa vaikkapa rahoitusmarkkinoiden säätelyyn ja kehitysyhteistyömäärärahojen korottamiseen, hän huomautti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tampereella päiväkodin kattorakenteissa palaa – naapuriasuntoja evakuoidaan

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.