SDP hyväksyi yksimielisesti hallituksessa jatkamisen

SDP:n puoluevaltuusto on hyväksynyt yksimielisesti Alexander Stubbin (kok.) hallituksen ohjelman ja hallituksessa jatkamisen.

SDP:n puheenjohtajan valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan SDP ei vaihda ministereitään, vaan entisen hallituksen ministerit jatkavat vanhoissa tehtävissään.

Puoluevaltuuston puheenjohtajan Tarja Filatovin mukaan keskustelu oli yllättävänkin kiittävää. Ainoa kritiikki kohdistui indeksileikkauksiin ja työttömyysturvaan.

Rinne myöntää, ettei puolueen kaikkia tavoitteita saavutettu minihallitusneuvotteluissa.

Rinne totesi SDP:n puoluevaltuuston kokouksen alussa, että esimerkiksi eläkeindeksin leikkauksen peruutus ei onnistunut. Asia oli yksi ay-liikkeen keskeisistä vaatimuksista.

Rinteen mukaan hallitusohjelma kirjoitettiin kuitenkin pitkälti SDP:n tavoitteiden pohjalta.

- SDP:n vaatimus oli kehysriihen jälkeen, että lapsiperheiden osalta on tarkasteltava päätösten vaikutuksia kokonaisvaltaisesti, Rinne sanoi ja mainosti lapsiperheille tulevaa verovähennystä.

Veroratkaisut ovat Rinteen mielestä oikeudenmukaisia eli rahaa ei kasata rikkaiden sukanvarteen, vaan panostetaan tavallisten suomalaisten arkeen ja elämään.

Rinne korosti, että hallitus myös sitoutuu siihen, ettei teollisuudelle aiheutuvia kustannuksia tai sääntelytaakkaa lisätä loppuvaalikaudella.

- Teollisuuden luovassa uusiutumisessa nimenomaan biotalous, energiatehokkuus ja energiantuotannon hajauttaminen luovat uutta, suomalaista osaamista, jolla kiihdyttää vientiämme, Rinne sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo olevansa erityisen iloinen siitä, että Varsinais-Suomi saa toisen ministerin, kun Petteri Orpo valittiin maa- ja metsätalousministeriksi. Vihreät hyväksyi tänään yksimielisesti Alexander Stubbin hallitukseen osallistumisen.

Turkulaisen Niinistön mukaan Orpo on kokoomuksessa profiloitunut ympäristötietoisena. Niinistö uskoo siksi, että yhteistyöstä tulee toimivaa esimerkiksi Itämeren suojelussa ja kestävän kalapolitiikan edistämisessä.

Myös Laura Rädyn valinta ilahdutti vihreitä.

- On hienoa, että Laura Rädystä, joka on helsinkiläinen sote-asiantuntija, tulee sosiaali- ja terveysministeri. Hän ehkä ymmärtää, että sote-ratkaisuilla ei korvata metropoliratkaisuja, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.