SDP ja vasemmistoliitto jättivät vastalauseen siviilitiedustelumietintöön, kiistakapulana toimittajien ja muiden erityisryhmien asema lainsäädännössä

SDP ja vasemmistoliitto ovat jättäneet vastalauseen eduskunnan hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakiesitystä koskevaan mietintöön. Vastalause koskee asianajajien, lääkärien, pappien ja toimittajien asemaa lainsäädännössä.

Hallintovaliokunta sai mietinnön valmiiksi keskiviikkona.

Vastalauseen mukaan mietinnöstä puuttuu tiedusteluviranomaisten ilmoitusvelvollisuus, jos esimerkiksi toimittajan lähdesuojan tai asianajajan, lääkärin tai papin salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluva tieto joutuu vahingossa tietoliikennetiedustelun kohteeksi.

SDP jätti samanlaisen vastalauseen eduskunnan puolustusvaliokunnan viime viikolla valmistuneeseen mietintöön sotilastiedustelulakiesityksestä.

Hallintovaliokunnassa istuva Mika Kari (sd.) perusteli SDP:n vastalausetta sillä, että ilmoitusvelvollisuus antaisi erityisen luottamuksellisissa ammateissa toimiville varmuuden siitä, että viranomaisten toiminta on asianmukaista.

–  Lehdistölle tämä on osa vapaan lehdistön toimintaedellytyksiä, Kari sanoi STT:lle.

Kari arvioi, että ilmoitusvelvollisuuskysymys nousee esille kun siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lakiesitykset lähiaikoina tulevat eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Juho Eerolan (ps.) mukaan valiokunta oli erityisryhmien asemaa lukuun ottamatta muuten yksimielinen mietinnön sisällöstä.

–  Paljon keskustelimme ja koetimme niin paljon kuin mahdollista ottaa huomioon vasemmistoliiton, vihreiden ja kaikkien muiden toiveita sanamuodoissa, Eerola sanoi toimittajille valiokunnan kokouksen jälkeen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .